Originele aliens

Zien // tv-serieFalling SkiesSeizoen 1 op dvdTien afleveringen van 45 minuten;€ 33,99

Elk jaar test de televisie-industrie in de Verenigde Staten meer dan honderd nieuwe series uit op het publiek: een televisieserie moet dus een sterk eigen profiel hebben om te overleven. Voor sciencefictionserie Falling Skies vond scenarioschrijver Robert Rodat het haakje waar het publiek aan blijft hangen. Van de serie is inmiddels een vierde seizoen besteld.

Rodats originele vondst is dat de aliens die de wereld hebben bezet, kinderen ontvoeren en tot slaaf maken. Hun methode is angstaanjagend. De kinderen krijgen een slakvormig schild op hun rug, dat met pinnen aan hun ruggengraat is verbonden. Hoe dat schild werkt en waarom de kinderen het op krijgen, is de centrale vraag van de serie.

In Falling Skies, dat wordt geproduceerd door Steven Spielberg, wordt een postapocalyptische oorlog tussen buitenaardse wezens en het resterende deel van de mensheid uitgevochten. De grote steden zijn verwoest, het leger verslagen en vaders en moeders moeten zelf vechten, zij aan zij met overgebleven plukjes soldaten.

Tot de gewapende burgers die zich bij een gehavend regiment buiten Boston hebben gevoegd, behoren Tom Mason, een geschiedenisprofessor, en zijn drie zonen.

Toms vrouw is omgekomen, maar tijd voor rouw is er niet. Zijn oudste zoon is een gewiekste vechtersbaas, terwijl zijn middelste zoon ontvoerd en ‘geharnast’ is door de aliens.

Net als veel andere overlevingsverhalen geeft Falling Skies gelijkelijk ruimte aan actie en geweld en aan sociaal drama. Het maakt de serie soms wat traag.

Bij vlagen speelt het familiesentiment wel erg hoog op – als Tom zijn liefde voor zijn kinderen betuigt. Het idee is ook dat mensen onder extreme omstandigheden hun ware aard tonen: tegenover bijzonder mededogen staat buitengewone wreedheid en egoïsme.

De monsterliefhebber wordt ondertussen niet vergeten. De overlevenden strijden tegen zespotige, mansgrote hagedissen, die ‘skitters’ worden genoemd, en hun krachtpatserige hulpjes, vier meter hoge robots, ‘mechs’.

Gaandeweg blijken deze griezels slechts de soldaten voor een veel intelligenter soort wezen, dat maar kort in beeld komt. Ook daaruit blijkt dat de makers goed weten hoe ze de nieuwsgierigheid van de kijker moeten voeden.

    • Ron Rijghard