Oranjefonds van en voor ondernemers

Een oranje begin van de beursweek aan het Damrak. Maandag luidden collectanten van het Prinses Beatrix Spierfonds in oranje polo’s de beurshandel in met de traditionele klap op de gong. Gisteren was het de beurt aan Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK), een nieuw investeringsfonds (de initiatiefnemers spreken van een stimuleringsfonds) dat zich richt op MKB-ondernemers.

ING, FrieslandCampina en Schiphol zijn al aan boord als investeerders. Begin volgend jaar als het fonds van start gaat moet er 100 miljoen euro in kas zijn. De stand bedraagt nu al „tientallen miljoenen” volgens André Olijslager, oud-topman van Friesland Campina en president-commissaris van OOK.

Het idee komt van vertrekkend ING-topman Jan Hommen. Precies, de bestuursvoorzitter van een van de banken die juist wordt verweten de kredietkraan voor het MKB onnodig dicht te houden.

OOK gaat niet in de kredietverstrekking. Het zal zich specifiek richten op het versterken van eigen vermogen, bijvoorbeeld via de inkoop van aandelen. „Er is in Nederland al zo veel geleend. Eerder te veel dan te weinig”, vindt Olijslager. Vandaar de focus op het versterken van het eigen vermogen van MKB-ondernemingen.

Het nieuwe fonds heeft veel weg van een private- equity- investeerder. Maar volgens Olijslager is OOK anders. Zo ligt het rendement lager met „rond de tien procent”. Het fonds doet niet aan meerderheidsbelangen en is bovendien gericht op de langere termijn. Het zal niet voor drie jaar in een bedrijf stappen maar eerder voor zeven of negen. Het grootste verschil zit in de slogan „van, voor en door ondernemers”: investeerders zullen de bedrijven gaan helpen met hun kennis, kunde en netwerk.

Het fonds hoopt (oud)ondernemers, institutionele beleggers en grote bedrijven aan te trekken. Investeren kan vanaf 100.000 euro. Er zijn nog wat spelregels: voor starters is OOK niet bedoeld en het minimale belang dat het fonds neemt, bedraagt 250.000 euro. In vastgoed en financiële bedrijven wordt niet geïnvesteerd.

Rest de vraag waarom het fonds de nadruk legt op oranje? Dat heeft niets te maken met de huiskleur van initiatiefnemer Hommens bank, bezweert Olijslager. Al resideerde het projectteam dat OOK opzette wel bij ING. „Er wordt vaak zo droevig gesproken over Nederland. Het is niet zonder reden dat we dit initiatief een week voor Prinsjesdag lanceren. Nederland is nog steeds een van de meest welvarende landen. We mogen dat Oranjegevoel best meer uitdragen.”

    • Camil Driessen