Onderzoek naar fraude EU-subsidies Antillen

Premier Mark Rutte op bezoek op Bonaire. Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte zit links van hem. Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

De Europese Commissie blokkeert al bijna een jaar de financiering van ontwikkelingsprojecten voor de eilanden van de voormalige Antillen. Aanleiding is de mogelijke fraude met gelden uit het European Development Fund (EDF).

OLAF, het Europees bureau voor fraudebestrijding, doet sinds vorig jaar onderzoek. De voorlopige bevindingen duiden op “mogelijke onregelmatigheden met het financieel beheer van de geldstromen door SONA”, de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen. De stichting voert voor Europa en Nederland ontwikkelingsprogramma’s uit.

De Commissie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken al op 7 januari laten weten dat hangende het onderzoek geen nieuwe projecten worden gefinancierd. In zijn brief aan de Tweede Kamer twee weken geleden, over de rechtmatigheid van de SONA-uitgaven, repte minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) niet over de subsidieblokkade en het onderzoek.

Rijksvertegenwoordiger Stolte verder in het nauw

Het nieuws brengt Wilbert Stolte, als Rijksvertegenwoordiger de rechterhand van Plasterk op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, verder in het nauw. Hij was van 2008 tot 2011 als penningmeester van SONA verantwoordelijk voor het financieel beheer bij de stichting. De positie van Stolte stond al onder druk vanwege zijn aandeel in de bestuurlijke problemen op Bonaire.

Het project dat door OLAF wordt onderzocht, is de 34 miljoen euro kostende rioolwaterzuivering op Bonaire. Het is in 2010 aanbesteed door SONA. De opdracht ging naar MNO Vervat International, het voormalige Koop Tjuchem.

SONA: geen verdenkingen

In een reactie zegt SONA dat er geen verdenkingen zouden zijn tegen de stichting. OLAF bevestigt dit niet. SONA overweegt juridische stappen tegen de Commissie, zegt een woordvoerder:

“Als de Europese Commissie zou vasthouden aan dit vergaande voornemen, dan dreigen de eilanden samen ruim 23 miljoen euro mis te lopen voor een variëteit aan projecten.”

    • Joep Dohmen