Obama roept op tot ingrijpen Syrië, maar wil eerst diplomatieke weg

In zijn live op televisie uitgezonden speech vanuit het Witte Huis sprak Obama zowel over militair ingrijpen in Syrië als over een mogelijke diplomatieke oplossing.
In zijn live op televisie uitgezonden speech vanuit het Witte Huis sprak Obama zowel over militair ingrijpen in Syrië als over een mogelijke diplomatieke oplossing.

In een bewogen speech over de situatie in Syrië heeft president Barack Obama zich opnieuw uitgesproken voor militair ingrijpen in het land. Maar nu Syrië mogelijk bereid is zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen, wil hij eerst de diplomatie een kans geven. De stemming in het Congres is uitgesteld.

Obama heeft met zijn speech zijn positie niet verhelderd, zegt onze correspondent in Amerika Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama’s boodschap was onhelder: hij bepleitte een aanval én een diplomatieke oplossing.

Obama: ‘Wij moeten handelen’

Obama nam in zijn speech veel tijd om de verschrikkingen van gifgas uit te leggen. Hij deed een moreel appèl op zowel het Amerikaanse volk als Congresleden, die over een eventueel ingrijpen moeten stemmen. “Als wij met weinig inspanning kunnen voorkomen dat kinderen worden vergast en daarmee op termijn de levens van onze eigen kinderen veiliger kunnen maken, vind ik dat wij moeten handelen”, aldus Obama.

Twitter avatar WhiteHouse The White House Obama: “When…we can stop children from being gassed to death and thereby make our own children safer over the long run…we should act.”

Obama gaat mee in Russisch voorstel voor diplomatieke weg Syrië

Hoewel Obama de mogelijkheid tot militair ingrijpen niet uitsloot en zelfs verdedigde, zei hij in zijn speech ook dat hij eerst de diplomatie een kans wil geven. Donderdag spreekt Kerry met zijn Russische collega Lavrov, waarmee Obama het Russische voorstel volgt om Syrië langs diplomatieke weg te dwingen om zijn chemische wapens onder internationale controle te laten plaatsen. Syrië zei in reactie dit voorstel te accepteren.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama grijpt het Russische initiatief met beide handen aan. Stemming in Congres uitgesteld, zal hij niet rouwig om zijn (hij zou verliezen)
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kerry spreekt donderdag met zijn Russische collega Lavrov. Aanval op de lange baan.

Het Russische voorstel tot diplomatieke actie was een reactie op een terloopse, retorisch bedoelde opmerking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse John Kerry dat ingrijpen misschien kan worden afgewend als Syrië binnen een week zijn chemische wapens zou overdragen. Nadat Rusland dit voorstel serieus nam en Syrië zei dit te accepteren, wil Obama nu alsnog een diplomatieke weg volgen.

Rusland blies gisteravond op het laatste moment een spoedzitting van de VN af.  De bijeenkomst zou gaan over een resolutie die Syrië verplicht zijn chemische wapens over te dragen.

Lees hier de volledige tekst van de speech.