Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Netflix nu ook in Nederland. Dit kun je wel én niet verwachten

De website van Netflix.
De website van Netflix.

Het is zover: sinds vannacht is online videodienst Netflix beschikbaar in Nederland. Voor 7,99 euro per maand kunnen gebruikers onbeperkt online naar films en series kijken. Wat kun je wel én niet verwachten van de dienst? Een eerste overzicht.

Eind juni maakte Netflix al de komst naar Nederland bekend. Eind vorige maand stuurde Netflix een uitnodiging rond voor een persevenement in Amsterdam vandaag met CEO Reed Hastings en actrice Famke Janssen. De verwachting was dat dit evenement de lancering in Nederland zou markeren. Dat onder andere in de App Store van Apple de afgelopen dagen al een Netflix-app verscheen, deed dat vermoeden versterken.

De streamingdienst van Netflix werd in 2007 gelanceerd in de Verenigde Staten en breidde in 2010 uit naar Canada en in 2011 naar Latijns-Amerika. Vorig jaar maakte de dienst de oversteek naar de Europese markt, in eerste instantie naar Ierland en Groot-Brittannië en later volgden Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland (tijdlijn). En vanaf vandaag is Netflix dus ook in Nederland beschikbaar via de website en via apps op Smart Tv’s, blu-rayspelers, gameconsoles, smartphones en tablets (bekijk hier overzicht apparaten).

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je Netflix een maand lang gratis gebruiken. Daarna loopt betaling via creditcard, iDeal of automatische afschrijving.

http://youtu.be/rssL1nLUbiw

Dit kun je verwachten van de Nederlandse Netflix:

Duizenden buitenlandse films en tv-series

Netflix, dat wereldwijd bijna 40 miljoen klanten heeft, biedt duizenden films en series, grotendeels in hd-kwaliteit. Het exacte aantal zal later vandaag op het persevenement in Amsterdam wellicht duidelijk worden.

Voor de mensen die Netflix niet kennen: films die pas net in de videotheek of op online videodiensten als Pathé Thuis of Videoland on Demand staan (meestal 4-5 euro per film) - zoals Life of Pi en Lincoln - hoef je op Netflix niet te verwachten.

Maar er blijft een groot aanbod over van films en series, zowel (redelijk) nieuwe als heel oude. Netflix geeft suggesties voor films en series op basis van je kijkgedrag en zelf aangegeven voorkeuren. Ook kun je zien wat je vrienden hebben bekeken.

De films staan per categorie gepresenteerd:

Voor de mensen die Netflix wel al kennen (de videodienst was o.a. al via een omweg al toegankelijk): het aanbod van films en series verschilt behoorlijk van de Amerikaanse versie van Netflix. Zo ontbreken vooral veel films die de laatste twee jaar verschenen zijn, zoals Drive The Hunger Games, End of Watch en The Imposter. Maar ook jeugdsentimentseries als MacGyver, A-Team en Dawson’s Creek zijn in het Nederlandse aanbod niet te vinden. Vermoedelijk heeft dit te maken met rechten die nog niet bemachtigd zijn. Dit leidt wel al tot wat teleurgestelde reacties over het ‘magere aanbod’.

Op de Nederlandse versie van Netflix kom je daarentegen ook titels tegen die op de Amerikaanse Netflix missen, zoals de film Midnight in Paris en het tv-drama Homeland.

Technologieredacteur Marc Hijink van NRC schreef eerder al dat Netflix voor Hollywood een manier is om nog wat extra te verdienen aan de oude catalogus:

De winst voor de Nederlandse entertainmentindustrie is dat Netflix – net als Spotify – een legaal alternatief biedt voor illegale downloads downloaden uit illegale bron. Niet als het gaat om actueel materiaal: de ‘liefhebbers’ die torrentsites afschuimen op de nieuwste bioscoopfilms, kunnen Netflix beter overslaan.

Nederlandse films, series en cabaretshows

Netflix heeft ook al behoorlijk wat Nederlandse films, zoals Zomerhitte, Komt een Vrouw bij de Dokter, Tirza, Sint en De hel van ’63. Ook is er een aantal caberetshows beschikbaar, van onder anderen Hans Teeuwen en Sanne Wallis de Vries. Dit Nederlandse aanbod staat bij elkaar gepresenteerd:

Eigen producties van Netflix

Netflix produceert ook eigen series, waarvan een aantal in Amerika lovende recensies hebben gekregen. De afleveringen worden niet zoals op televisie week na week uitgezonden. Nee, in één klap wordt een heel seizoen op Netflix gezet.

De ongetwijfeld meest bejubelde serie is House of Cards die een zeer cynische blik geeft op de Amerikaanse (machts)politiek. De serie met Kevin Spacey heeft negen nominaties bij de Emmy Awards op zak en later deze maand wordt duidelijk of deze verzilverd worden. Een tweede seizoen is inmiddels in de maak.

Ook de moeite waard: Orange is the New Black over een Amerikaanse die wegens een jeugdzonde in een vrouwengevangenis belandt en daar moet zien te overleven. Een Amerikaanse Vrouwenvleugel dus, maar dan anders.

http://www.youtube.com/watch?v=nryWkAaWjKg

Andere eigen producties van Netflix zijn Arrested Development en Hemlock Grove. In die laatste serie speelt Famke Janssen de hoofdrol.