Naar Dirk, Lidl of AH?

Foto’s Anaïs López

Supermarktklanten zijn zelden monogaam. Als je goed rondkijkt in een willekeurige supermarkt, kan dat je nauwelijks ontgaan. In de Albert Heijn wemelt het van de knalrode Dirk-draagtassen, aan de lopende band in de Lidl laden mensen hun boodschappen schaamteloos in AH-blauw.

Waar je dat helemaal goed kunt zien, is in de Amsterdamse buurt De Pijp. Daar zitten op een paar honderd meter van elkaar een Dirk van den Broek, een Albert Heijn én een Lidl. De drie bevechten elkaar om nagenoeg dezelfde clientèle.

Daarom is het voor de klanten uit de buurt een vrij bewuste keuze welke winkel ze bezoeken. Ver lopen hoef je nooit, de echte koopjesjager kan zelfs zonder bovenmatige inspanning alledrie de winkels afstruinen. Hoe doen mensen hun boodschappen en waarom?

    • Thomas Rueb