Na drie dagen was de kok weg, hij voelde zich niet thuis

Het UWV wil werkloze Nederlandse koks aan de slag hebben in Chinese restaurants Het blijkt lastig, een Hollander achter de wok

Met acht man sterk probeert uitkeringsinstantie UWV werkloze Nederlandse koks in Chinese keukens aan het werk te krijgen, maar lukken wil het maar niet. Begin dit jaar werd het ‘Project Aziatische Horeca’ er speciaal voor opgetuigd. Maar een Hollander achter de wok blijkt moeilijk te realiseren.

De inspaninningen leverden tot nu toe maar vijftien matches op, meldt het UWV. Volgens de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) staat er van die vijftien bovendien nog maar één in de keuken en is de rest alweer afgehaakt. Het UWV zegt niet te weten hoe het de vijftien succesnummers is vergaan.

En dat terwijl de combinatie in potentie nogal kansrijk is. Want het werk is er: Chinese restaurants in Nederland komen een paar honderd koks tekort. En die koks zijn er ook: het UWV heeft vierhonderd werkloze geschikte Nederlandse koks in de aanbieding die best wel in een Chinese keuken aan de slag willen.

De uitkeringsinstantie had meer van het project verwacht, zegt UWV-beleidsmedewerker Liesbeth van Amersfoort. „Teleurstellend”, noemt ze het resultaat. Wat de kosten van het project zijn, kan het UWV niet zeggen.

Gevraagd waarom het huwelijk zo moeizaam verloopt, wijzen beide kampen – het UWV en de Chinese ondernemers – naar elkaar. Het UWV bemerkt „scepsis” bij de werkgevers. Die klagen op hun beurt over het niveau van de geleverde koks. Ze missen de kennis en kunde om „zomaar” zonder scholing in een Chinese keuken aan de slag te gaan, zegt directeur Liping Lin van de VCHO.

Het liefst halen Chinese restaurants, bijna 2.000 in Nederland, hun koks uit China. Vorig jaar vlogen ze er nog 843 in – die kunnen tenminste wél in één keer een wortelroosje fabriceren. Maar het UWV wil koks uit China nu geen ‘tewerkstellingsvergunning’ meer geven – nodig om in Nederland te mogen werken. Genoeg Nederlandse werkloze koks die klaarstaan immers, redeneert de instantie.

Restauranteigenaar Yukha Tang uit Almere is één van de Chinese ondernemers die het wél met een Hollander probeerde. Met twee koks zelfs. Ze zijn allebei alweer vertrokken. „De eerste was na drie dagen weg”, vertelt ze. Want hoewel Tang de recepten voor hem had vertaald, wilde de kok bij nader inzien toch niet werken in een keuken waar alleen Chinees werd gesproken. „Hij voelde zich niet thuis”, weet Tang. De tweede hield het drie maanden uit.

Nu heeft Tang weer twee vacatures.