Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Mollema wint zeventiende etappe in Vuelta

Bauke Mollema kwam vandaag als winnaar van de etappe over de streep in de Vuelta. Foto AFP / Jaime Reina

Bauke Mollema heeft vandaag de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Groninger van Belkin demarreerde in de slotkilometer en kwam na 189 kilometer solo over de streep in Burgos.

Het is voor Mollema, de nummer zes van de Tour de France, zijn eerste zege in een grote ronde. Vincenzo Nibali behoudt de rode leiderstrui.

Mollema rook zijn kans op een minder dan een kilometer van de meet. De coureur sprong weg en in het flink uitgedunde peloton kwam geen fatsoenlijke achtervolging op gang. Mollema had op de streep net voldoende marge op de aansnellende sprinters. De Noor Edvald Boasson Hagen (Sky) werd tweede, gevolgd door de Argentijn Maximiliano Richeze (Lampre).

Reactie van Mollema na de etappe:

Belkin baarde eerder dit jaar opzien met een sterk optreden in de inmiddels beruchte waaieretappe van de recente Tour de France. Mollema pakte destijds tijdwinst op zijn concurrenten en liet op Spaans grondgebied andermaal zien goed met de wind om te kunnen gaan. Dat kon niet gezegd worden van Domenico Pozzovivo en Thibaut Pinot, respectievelijk de nummers vijf en zeven van het klassement, die de slag misten en meer dan een minuut aan hun broek kregen.
Het peloton werd door een klimmetje op acht kilometer van de meet nog verder uitgedund. Het steile colletje werd door Diego Ulissi aangegrepen om te demarreren. De Italiaan wist in de slotfase echter geen stand te houden.

Net toen een sprint onvermijdelijk leek, sloeg Mollema toe. Hij zorgde voor de eerste Nederlandse ritzege dit seizoen in een grote ronde. Ook voor Belkin was het de eerste overwinning in een van de drie grote etappekoersen die de wielerkalender kent. Het Amerikaanse bedrijf werd vlak voor de Tour de France hoofdsponsor. Belkin maakte in La Grande Boucle indruk met een zesde plaats voor Mollema in het eindklassement, maar won geen etappe.

Nibali is nog altijd leider. Hij heeft 28 seconden voorsprong op Chris Horner, terwijl nummer drie Alejandro Valverde een minuut en veertien seconden moet goedmaken. Pozzovivo moest zijn vijfde plaats afstaan aan Nicolas Roche. Hij wordt nu gevolgd door Pinot, de andere verliezer van de dag. (Novum)