Ministerie tikt universiteit op de vingers om wegsturen studenten

De Universiteit Leiden mag geen studenten wegsturen die na vier jaar hun bachelor nog niet hebben gehaald. Dat zei minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer.

De Leidse universiteit heeft aan het eind van het vorige collegejaar 25 rechtenstudenten gezegd dat zij met hun opleiding moeten stoppen. De resultaten van hun tweede- en derdejaars tentamens werden verlopen verklaard en ze mochten de vakken niet opnieuw volgen. Daarmee werden ze de facto van de opleiding verwijderd. Een bindend studieadvies (bsa) na het vierde jaar dus.

De Tweede Kamer toonde zich gisteren niet gecharmeerd van het optreden van de universiteit. Voor het zomerreces is de Kamer akkoord gegaan met een proef met het bsa in het tweede studiejaar. Dat Leiden nu via een omweg ook studenten in latere jaren wegstuurt, is nadrukkelijk niet de bedoeling.

Bussemaker zei dat universiteiten het recht hebben de resultaten van tentamens na een periode ongeldig te verklaren. Wetenschappelijke kennis veroudert immers. Wat niet mag, is studenten vervolgens de kans onthouden de vakken nog eens te doen. „Dat is in strijd met de wet. Ik heb daar de Leidse universiteit inmiddels op aangesproken.”

De minister beloofde de Kamer te onderzoeken of ook bij andere instellingen studenten na het eerste jaar worden weggestuurd.