Dit is een artikel uit het NRC-archief

Drugs

Kuifje in Colombia, op zoek naar wiet

‘Je weet misschien niet wie Arjan Roskam is, maar waarschijnlijk heb je wel zijn wiet gerookt.’ Zo begint Kings of Cannabis, alweer een spannend reisverhaal van de razende reporters van Vice. De camera volgt de Nederlander Roskam terwijl hij in Colombia zoekt naar gewilde wietrassen. De verslaggever van Vice wordt gul op joints getrakteerd. Onderweg

‘Je weet misschien niet wie Arjan Roskam is, maar waarschijnlijk heb je wel zijn wiet gerookt.’ Zo begint Kings of Cannabis, alweer een spannend reisverhaal van de razende reporters van Vice.

De camera volgt de Nederlander Roskam terwijl hij in Colombia zoekt naar gewilde wietrassen. De verslaggever van Vice wordt gul op joints getrakteerd. Onderweg zien we uitgestrekte plantages, vernemen we van de risico’s die de boeren lopen (industriële teelt is ook in Colombia illegaal) en merken we dat Roskam op eieren loopt. Als hij lokale potentaten in het zuiden hem ophouden, gaat hij eerst even per vliegtuig naar een jachtgebied, 1200 km verderop. Roskams bedrijf heeft een miljoenenomzet en kosten lijken geen probleem.

Op het kanaal van Roskams Greenhouse Seeds wordt een oudere film vertoond: Strain Hunters, die zich afspeelt in India en Afrika.