Korea’s openen gedeeld industriecomplex Kaesong weer

Archieffoto uit december 2011 waarop op de achtergrond het gedeelde industriecomplex Kaesong te zien is. Foto AFP/ Jung Yeon--Je

Het industriecomplex Kaesong, dat door Noord- en Zuid-Korea samen wordt gerund, gaat snel weer open. Maandag wordt er weer proefgedraaid. Dat zijn beide landen overeengekomen, meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging vannacht.

Noord-Korea nam in april het besluit het complex, dat op Noord-Koreaans grondgebied ligt, te sluiten Het land was boos over militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Een van de weinige symbolen van samenwerking

In Kaesong waren tot de sluiting 123 bedrijven en meer dan 50.000 werknemers actief. Het gezamenlijke complex - Noord-Koreaanse werknemers onder Zuid-Koreaanse leiding - was een van de weinige symbolen van samenwerking tussen de Korea’s, die sinds de wapenstilstand die in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse oorlog op gespannen voet staan met elkaar.

Noord- en Zuid-Korea zijn naast het heropenen van het complex van plan buitenlandse investeerders aan te trekken, schrijft persbureau AP. In oktober wordt daarover een bijeenkomst gehouden. Ook moet Kaesong dit jaar nog de beschikking krijgen over internet en mobiele telefoonverbindingen.

Eerder al gezinshereniging

Het heropenen van Kaesong lijkt een nieuw teken van de afnemende vijandigheid tussen beide landen. Eerder kwamen de landen al overeen om gezinsleden te herenigen die door de Koreaanse Oorlog van elkaar werden gescheiden. Het besluit het industriecomplex, dat een belangrijke inkomstenbron voor het Noorden is, weer te openen, kwam echter niet makkelijk. De afgelopen tijd hebben de beide Korea’s al meerdere keren overleg gevoerd om het werk in Kaesong weer te hervatten, zonder overeenstemming te bereiken.

    • Frank Huiskamp