KNVB schuift Amsterdam naar voren voor EK 2020

Oranjefans op de tribunes van de Amsterdam Arena tijdens de wedstrijd Nederland - Tsjechië (1-0) tijdens EURO 2000, dat in Nederland en België werd georganiseerd. Foto ANP / Toussaint Kluiters

De KNVB heeft bij de UEFA officieel kenbaar gemaakt de Europese titelstrijd van 2020 naar Amsterdam te willen halen. De voetbalbond en de gemeente gaan de komende maanden onderzoeken of het mogelijk is definitief mee te dingen naar de organisatie van een deel van de wedstrijden. Dat meldt de KNVB.

Twitter avatar KNVBpers KNVB Persafdeling KNVB heeft bij UEFA interesse kenbaar gemaakt voor een bid als speelstad tijdens EK2020. Met A’dam en Arena worden mogelijkheden onderzocht.

Amsterdam liet vorige maand al weten dat het de Nederlandse speelstad wil zijn tijdens het EK, dat in dertien Europese landen wordt afgewerkt. Omdat nog niet alle voorwaarden voor deelname geheel duidelijk zijn, houden bond, stad en stadion Arena nog wel een slag om de arm. Een definitief bid moet uiterlijk 25 april worden ingediend bij de UEFA.

Ter gelegenheid van 60-jarig bestaan

Twaalf speelsteden mogen op het EK drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De dertiende stad krijgt de halve finale en de finale toegewezen. Vanaf de kwartfinales is wel een stadioncapaciteit van minimaal zestigduizend mensen vereist. Met iets meer dan 53 duizend plaatsen voldoet de Arena niet aan die voorwaarde.

Rotterdam leek ook lange tijd in de race om speelstad voor het EK te worden. Omdat de bouw van een nieuwe Kuip niet doorgaat, is Amsterdam echter de enig overgebleven kandidaat. Duitsland heeft aangegeven graag de finale te willen organiseren.

Een EK is meerdere landen is vooralsnog een eenmalig initiatief ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de UEFA in 2020. In het voorjaar van 2014 beslist de UEFA in welke landen het toernooi wordt gespeeld. Oranje is niet automatisch gekwalificeerd voor het EK als Amsterdam daadwerkelijk een speelstad wordt.

    • Lex Boon