Kijken: dit meisje wordt in vijf minuten geleidelijk een oude vrouw

Je ziet pas hoe oud je bent geworden als je naar foto’s van vroeger kijkt, zeggen mensen weleens. Dit lijkt een beetje het uitgangspunt van filmmaker Anthony Cerniello. In zijn korte film ‘Danielle’ zie je een meisje in vijf minuten een oude vrouw worden. Maar het gebeurt allemaal geleidelijk. Pas als je terugspringt in de video zie je hoe groot het verschil is.

Still via Vimeo

Je ziet pas hoe oud je bent geworden als je naar foto’s van vroeger kijkt, zeggen mensen weleens. Dit lijkt een beetje het uitgangspunt van filmmaker Anthony Cerniello. In zijn korte film ‘Danielle’ zie je een meisje in vijf minuten een oude vrouw worden. Maar het gebeurt allemaal geleidelijk. Pas als je terugspringt in de video zie je hoe groot het verschil is.

Danielle from Anthony Cerniello on Vimeo.

Losse foto’s van familieleden

Nu is de video al mooi, maar hoe die is gemaakt, is ook de moeite waard. Voor de duidelijkheid: dit is niet een echt persoon. Cerniello baseerde zijn video wel op een echte vriendin van hem, Danielle. Foto’s van haar, haar nichten en andere vrouwelijke familieleden dienden als basis voor de film. Hij bestudeerde individuele afbeeldingen en zocht naar gelijkenissen tussen de vrouwen wat betreft hun botstructuur.

Vervolgens liet hij de foto’s door middel van software langzaam in elkaar overgaan, waarna animators het knipperen van de ogen en nek- en mondbewegingen toevoegden. Weer iemand anders zorgde ervoor dat er geen opvallende verschillen in het haar, de ogen en de huidskleur meer te zien waren.

En het ‘waarom’ achter het maken?

“Ik was veel aan het nadenken over de dood, had een tijdje paniekaanvallen en wilde dat verkennen, denk ik. Het was mijn manier om door die periode heen te komen.”