Ik heb helemaal niet zo veel nodig

Myra van der Meulen (28) is marine-ecoloog Ze werkt als junior onderzoeker en adviseur bij kennisinstituut Deltares Myra heeft een latrelatie en deelt een huurhuis met een vriendin

‘Na mijn stage bij dit bedrijf kreeg ik een baan aangeboden. Nu zit ik er alweer drie jaar. Ik ben momenteel bezig met een onderzoek naar het effect van deeltjes plastic uit cosmetica op het milieu. In oktober ga ik waarschijnlijk de Noordzee op om monsters te nemen en erachter te komen hoeveel microplastics in het water en in dieren terechtkomen. We gaan ook plastics voeren aan slakjes. Erg leuk allemaal! Ik kijk er wel naar uit om door te groeien in dit bedrijf. Zodat mijn werk nog inhoudelijker wordt, want nu doe ik nog vrij veel ondersteunende, organisatorische klusjes erbij.

„Ik heb een vast contract, daar heb ik mazzel mee. Ik vind dat wij ook best goed betaald worden bij Deltares. Oké, in de commerciële sector, bij een ingenieurs- of adviesbureau, zijn de salarissen een stuk hoger. Maar ik heb helemaal niet zo veel nodig. Geld is sowieso niet echt iets waar ik een baan op uitkies, ik vind het belangrijker dat ik het naar mijn zin heb. Ik wil genoeg verdienen om leuke dingen te kunnen doen, dat wel.

„Onze salarissen stijgen jaarlijks met 3 procent. Onderhandelen kan niet, zeggen ze. Misschien is dat niet waar, ik heb het alleen nog nooit geprobeerd; ik ben soms wat naïef in die dingen. Maar ik ben dik tevreden. We kennen ook bonussen: vorig jaar in de vorm van cadeaubonnen, omdat dat onderzoek naar microplastics mede dankzij mij veel aandacht kreeg. Tussen nu en een jaar kan ik ook wel medior worden, denk ik, en dan zal mijn salaris omhoog gaan. Misschien moet ik maar eens een soort richtbedrag bedenken.”