Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Icedome definitief nieuwe schaatscentrum van Nederland

Een artist impression van het nieuwe Icedôme Almere Foto ANP/ Comm. Gemeente Almere

Icedome wordt met ingang van het seizoen 2016-2017 definitief het nieuwe schaatscentrum van Nederland. De bezwaren van Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse Transportium tegen het toekennen van de voorlopige gunning aan het stadion in Almere, zijn afgewezen. Dat laat de KNSB weten.

Heerenveen en Zoetermeer tekenden begin augustus bezwaar aan tegen de beslissing. Ze hadden vooral vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van de plannen in Almere, maar de schaatsbond en sportkoepel NOCNSF zien geen aanleiding hun keuze te wijzigen.

De KNSB en NOCNSF besloten in mei, nadat was uitgelekt dat de voorkeur naar Icedome ging, nog een extra onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de plannen in te stellen. Een rechter stak daar een stokje voor, waarna eind juli de keuze voor Almere werd gemaakt.

Met Icedome wordt nu de procedure vervolgd. De partijen gaan op korte termijn in gesprek om de precieze voorwaarden en plannen uit te werken.

Icedome is straks verzekerd van ten minste één internationale wedstrijd per jaar. Bovendien moeten de topsporttrainingen van de langebaanschaatsers, shorttrackers, kunstrijders en inlineskaters er plaats gaan vinden. (Novum)