‘Ibn Ghaldoun ontslaat alle docenten’

De gymzaal van de Ibn Ghaldounschool. Foto ANP/Robin Utrecht

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun heeft alle docenten laten weten dat ze per 1 november zijn ontslagen. Dat meldt RTV Rijnmond vanavond.

Gisteren werd bekend dat de scholengemeenschap van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dicht moet en dat hij per 1 november de geldkraan dichtdraait.

Vandaag meldde de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam een nieuwe islamitische school voor de leerlingen van Ibn Ghaldoun te willen opzetten. Binnen twee weken moet duidelijk zijn of dit lukt, en waar de leerlingen die nu op de school zitten terecht kunnen, aldus de Rotterdamse scholenkoepel Fokor, meldt nos.nl.

Voorzitter Wim Littooij van CVO benadrukte vandaag dat het niet om een doorstart van Ibn Ghaldoun gaat. RTV Rijnmond meldt dat het bij de nieuwe start vooral lijkt te gaan om van de vele onbevoegde docenten af te komen die op de school lesgaven.

‘Twee mogelijke scenario’s’

Fokor zegt te werken aan twee scenario’s: een nieuw op te richten islamitische school onder christelijk bestuur, of overplaatsing van de leerlingen naar andere scholen in de regio.

De eerste optie is een lastig en tijdrovend traject. Het personeel van de scholengemeenschap kan niet automatisch mee naar een nieuwe school. De docenten kunnen wel solliciteren naar functies daar.

Maar ook overplaatsing is niet eenvoudig. Op dit moment nemen andere middelbare scholen geen leerlingen van Ibn Ghaldoun aan. Ze wachten op een oplossing voor de hele school.

Voor de eindexamenfraude werden in totaal elf leerlingen van de school opgepakt wegens verdenking van diefstal en/of heling, onder wie twee zonen van één van de docenten. De diploma’s van acht leerlingen van Ibn Ghaldoun werden uiteindelijk ongeldig verklaard.

    • Annemarie Coevert