Hengelo verkiest voetbal boven FBK-games - ‘aderlating voor de atletiek’

In het stadion worden ieder jaar de Fanny Blankers-Koen Games gehouden, het belangrijkste atletiekevenement van Nederland.
In het stadion worden ieder jaar de Fanny Blankers-Koen Games gehouden, het belangrijkste atletiekevenement van Nederland. Foto ANP / Rick Nederstigt

Het FBK-stadion in Hengelo wordt waarschijnlijk toch een voetbalstadion. Het gemeentebestuur sprak daar vandaag zijn voorkeur voor uit. Als de verbouwing doorgaat kunnen de Fanny Blankers-Koen Games, het belangrijkste atletiekevenement van Nederland, niet meer in het stadion worden gehouden.

Het college van Hengelo spreekt vanwege de financiële noodzaak van een rationele keuze, maar ‘wel een keuze die met pijn in het hart genomen wordt’. Op 8 oktober velt de gemeenteraad een oordeel over het voorstel. De raad had het college eerder de opdracht gegeven met FC Twente in gesprek te gaan.

Hengelo moet 281 duizend euro bezuinigen op stadion

De voetbalclub uit Enschede, die eerder nog van koop afzag vanwege de storm aan kritiek die dat veroorzaakte, heeft aarzelend ingestemd met de besprekingen. Momenteel traint Twente op de velden naast het FBK-stadion. De Tukkers willen de beloften en vrouwen in het stadion laten spelen.

Hengelo moet 281 duizend euro bezuinigen op het FBK-stadion. De stad onderzocht aanvankelijk de mogelijkheid om zowel atletiekverenigingen, de FBK-games als Twente van het stadion gebruik te laten maken, maar dat bleek niet haalbaar. Het onderkomen blijft mogelijk open voor atletiek, maar dan met name voor de breedtesport.

Directeur Jan Willem Landré van de Atletiekunie is teleurgesteld in het besluit.

“Ik vind dit een aderlating voor de Nederlandse atletiek. Dit is het enige event op eigen bodem waarin Nederlandse atleten zich kunnen meten met de internationale top. Wij zullen de ontwikkelingen in de komende weken op de voet volgen.”

(Novum)