Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Greenpeace verhoogt donaties - ‘proef onder trouwe leden’

Greenpeace heeft duizenden Nederlandse leden een brief verstuurd met daarin de boodschap dat hun donatie wordt verhoogd tenzij ze aangeven dit niet te willen. Alain van der Horst, woordvoerder van Greenpeace legt uit dat het initiatief een proef betreft.

Foto ANP/Nils van Houts

Greenpeace heeft duizenden Nederlandse leden een brief gestuurd met daarin de boodschap dat hun donatie aan de milieuorganisatie wordt verhoogd, in sommige gevallen zelfs verdubbeld, tenzij ze aangeven dit niet te willen. Alain van der Horst, woordvoerder van Greenpeace, legt uit dat het een proef betreft.

Greenpeace heeft de brief aan 10.503 donateurs verstuurd. Het gaat volgens Van der Horst om ‘mensen die al sinds het guldentijdperk donaties storten’. Het is een test die eerder in andere landen door Greenpeace is uitgevoerd en daar positieve resultaten boekte, aldus Van der Horst:

“Het gaat om een verzoek aan onze trouwe donateurs, en als mensen het niet willen kunnen ze dit aangeven en gebeurt het niet. We hebben ze in de brief een maand gegeven om te reageren, maar als dat later gebeurt vanwege een vakantie of iets dergelijks doen we daar ook niet moeilijk over.

Het is voor ons een van de diverse manieren om fondsen te werven. Of deze methode voor ons in Nederland zal werken zal nog moeten blijken. Dat gaan we over enige tijd evalueren. In het buitenland waren de resultaten eerder positief.”

De reacties op het initiatief zijn wisselend volgens Van der Horst:

“We worden gebeld door donateurs. Sommige mensen reageren aanvankelijk verontwaardigd, maar worden al een stuk begripvoller na onze uitleg. Sommige mensen zijn oprecht boos, en weer anderen reageren juist positief. Op Twitter zijn veel negatieve reacties te vinden maar daar zitten ook veel mensen tussen die niets met Greenpeace te maken hebben.”

Greenpeace reageert zoveel mogelijk op de reacties die op Twitter verschijnen, in veel gevallen verontwaardigde reacties:

Twitter avatar GreenpeaceNL Greenpeace Nederland @sredlums We snappen je reactie. Methode ook nieuw voor ons - kritiek wordt serieus genomen en ideeen zijn zeker welkom!
Twitter avatar globalistaa Rianne Meijer @GreenpeaceNL Ik heb 10 jaar maandelijks gedoneerd, een automatische eenzijdige verhoging van mijn ‘gift’ is een wonderlijk bedankje.
Twitter avatar PoorSpelling Phil… So @GreenpeaceNL increases the amount people will donate without asking for approval first (& donors have to opt out). WTF?
Twitter avatar skoopnl Stefan Koopmanschap @GreenpeaceNL ik ben benieuwd. ik vroeg me overigens ook af of je een incasso-bedrag zo maar ongevraagd zo mag verhogen

Evaluatie volgt zo snel mogelijk

Het idee wordt zo spoedig mogelijk geëvalueerd. De organisatie kijkt behalve wat voor gevolgen het heeft voor het donateursbestand bijvoorbeeld ook naar de gevolgen voor het imago van Greenpeace.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) stelt in een reactie tegenover persbureau Novum dat de automatische incassoverhoging niet verboden is. “Maar of het ook wenselijk is? Ik kan me voorstellen dat veel donateurs hierover klagen”, zegt directeur Adri Kemps in een reactie. Volgens hem kwamen dergelijke maatregelen in het verleden vaker voor, maar gebeurt het nu vrijwel nooit meer.