Glucose is vooral een schadelijke suiker na omzetting in fructose

Fructose is aangenaam zoet, maar het bewijs dat zoogdieren – ook mensen – er ziek van worden stapelt zich op.

De vetzucht en suikerziekte die dreigen na het eten van veel suiker, zijn het gevolg van de giftige werking van fructose. Ook als die suiker helemaal niet zoveel fructose bevat, maar ook veel glucose. Dat komt doordat een zoogdierenlichaam – ook de mens – een forse portie glucose wegwerkt door een deel van die glucose in fructose om te zetten. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in een gisteren gepubliceerd artikel in Nature Communications.

Glucose en fructose zijn suikermoleculen die in gelijke verhoudingen in biet- en rietsuiker zitten. Glucose is biochemisch actiever dan fructose: het zet de alvleesklier aan om insuline te maken. Insuline transporteert glucose en laat de lichaamscellen de energierijke suikers opnemen. Bij overconsumptie van glucose ontstaat een glucosepiek in het bloed die als schadelijk wordt beschouwd. Fructose is lang gezien als een veiliger suiker. Nu slaat het oordeel om: fructose zou giftig zijn.

Het is aan de lever om een overconsumptie van suikers te verwerken. Bij het afbreken van fructose ontstaan schadelijke verbindingen. Dat toonde de Amerikaanse endocrinoloog en kinderarts Robert Lustig, gespecialiseerd in vetzucht bij kinderen, de afgelopen jaren aan. Te veel fructose veroorzaakt hoge bloeddruk en ouderdomsdiabetes. En vetzucht en hartinfarcten. Lustig is de bekendste strijder tegen fructose. Hij is aanhanger van de theorie dat het bij dik en ongezond worden niet alleen om te veel calorieën gaat, maar dat er voedingsstoffen zijn met een hormonale werking die het lichaam beschadigen.

In het gisteren gepubliceerde onderzoek, niet uit het laboratorium van Lustig, kregen muizen 14 weken lang suikerwater met glucose te drinken. De dieren werden dik en kregen leververvetting. Hun voeding bevatte zoveel glucose dat een deel in fructose werd omgezet. De proef werd herhaald met muizen die door een genetische ingreep geen fructose uit glucose kunnen maken. Die dieren werden wel dik, maar niet ziek.