Einde van ondermaatse school

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moet dicht. Ouders en leerlingen zijn verbijsterd.

Ouders en leerlingen van Ibn Ghaldoun werden gisteren in een vestiging geïnformeerd over de sluiting van de islamitische scholengemeenschap.
Ouders en leerlingen van Ibn Ghaldoun werden gisteren in een vestiging geïnformeerd over de sluiting van de islamitische scholengemeenschap. foto ANP

Er was bijna geen slechter moment denkbaar. Gistermiddag besloot staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) dat de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun per 1 november haar deuren moet sluiten. En dat terwijl het schooljaar net enkele weken begonnen is. Voor 700 leerlingen, die dachten dat hun school de storm rondom de examendiefstal overleefd had, moet nu zo snel mogelijk elders onderdak worden gevonden.

Hoe nu verder? De ouders die gisteren bijeenkwamen op een inderhaast georganiseerde informatieavond, wisten het wel. Zij willen doorgaan. De school moet openblijven. Meer dan honderd ouders en leerlingen waren door de regen naar de vmbo-locatie gekomen. Toen ze na anderhalf, twee uur naar buiten gingen, wilden de meesten niets zeggen. Ze liepen zwijgend door. Ze zijn boos op de media én de gemeente én de politiek én de onderwijsinspectie. Iedereen zat volgens hen reikhalzend uit te kijken naar de sluiting van de school.

Een vader zegt dat hij er zeker van is dat de school openblijft. Bestuursvoorzitter Ayan Tonca heeft laten weten daar alles aan te doen. Misschien onder een „ander gesternte” in de woorden van de bestuursvoorzitter, onder een ander bestuur en een andere naam. Maar wel open.

Senna (40) wil wel even de tijd nemen. Ze wil haar achternaam niet noemen. Ze heeft een dochter in het examenjaar van het vmbo-t, sluiting is voor haar niet aan de orde. Zij legt uit was de betekenis van de school voor haar en haar dochter is. „De school past als een jas. Warm en veilig. Ze zoeken maar een oplossing. Je kunt geen examenkandidaten midden in het jaar naar een andere school laten zoeken.”

De Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge (CDA) is ook niet blij dat nu pas de stekker uit de school wordt getrokken. „Het is een wijs en terecht besluit dat Dekker de financiering stopzet, maar iedereen kon ook al voor de zomervakantie zien dat het niet meer goed zou komen met Ibn Ghaldoun. Daar was het rapport van de onderwijsinspectie niet voor nodig. Nu moeten we tijdens het schooljaar een oplossing gaan zoeken.”

Het rapport dat de Inspectie van het Onderwijs gisteren uitbracht, was vernietigend. De diefstal van de eindexamens was niet de enige missstand bij Ibn Ghaldoun. De onderwijskwaliteit was ondermaats en de school kampt met een flinke schuldenlast. Eind mei bedroeg de langlopende schuld aan het rijk en de gemeente Rotterdam 2,7 miljoen euro. Een ander groot probleem was de gebrekkige taalvaardigheid van veel docenten. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat 45 (vmbo) tot 80 procent (bovenbouw havo en vwo) van de lessen wordt gegeven door onbevoegde docenten.

Wethouder Hugo de Jonge is duidelijk. „Van een doorstart van deze school kan geen sprake zijn. De leerlingen verdienen een nieuwe start.” Met hetzelfde bestuur verder onder een andere vlag is voor hem onbespreekbaar.

Maar De Jonge realiseert zich wel hoe belangrijk voor ouders en leerlingen het islamitische karakter van de school is. „Zij kunnen er op rekenen dat we hen niet in de kou laten staan. Er komt een goede oplossing.”

Voor de zomervakantie waren er al gesprekken gaande met de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omstreken (CVO). Deze organisatie was bereid Ibn Ghaldoun onder haar vleugels te nemen. De Jonge hoopt dat deze gesprekken nu snel tot een resultaat zullen leiden. „In het ideale geval gaan alle leerlingen, als een eenheid, over naar CVO en lukt het om binnen die koepel islamitisch voortgezet onderwijs aan te bieden.”

Moeder Senna vindt niet-islamitisch onderwijs niet bespreekbaar. Ze zegt het uit ervaring. Een van haar zoons zit op een christelijke middelbare school. „Hij is daar anders. Een buitenlander. Terwijl hij hier is geboren, ík ben zelfs in Nederland geboren.”

Zolang Senna’s kinderen als ‘anders’ gezien worden, blijven islamitische scholen nodig, zegt ze. Jammer vindt ze het wel. Het beangstigt haar ook. „Er groeit een generatie kinderen op die zichzelf niet kunnen zijn. Dat kweekt haat.”

Buiten het Ibn Ghaldoun wordt haar dochter aangekeken op haar hoofddoek. Waarom? Zitten er minder hersenen in een hoofd als je er een doek om doet? Het Ibn Ghaldoun moet open blijven tot haar kinderen als gelijke burgers worden geaccepteerd, vindt ze.

    • Sheila Kamerman
    • Bart Funnekotter