Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Boekface: met Lionel Messi en ‘Stoner’ het lezen promoten

Met inmiddels zo’n 125 ‘boekface’-foto’s en bijna 900 Twittervolgers begint het initiatief van Neerlandica Vera de Kort, de literatuurblog ‘Boekface’, aan te slaan. ‘Ik heb sinds februari al honderden inzendingen ontvangen.’ ‘Kijk is wie d’r ook es’. Staand op een strand in Bonaire mailt interim-manager en neerlandica Vera de Kort in februari van dit jaar

Inzending voor de boekenblog 'Boekface' van Neerlandica en interim-manager Vera de Kort
Inzending voor de boekenblog 'Boekface' van Neerlandica en interim-manager Vera de Kort Foto boekface.wordpress.com

Met inmiddels zo’n 125 ‘boekface’-foto’s en bijna 900 Twittervolgers begint het initiatief van Neerlandica Vera de Kort, de literatuurblog ‘Boekface’, aan te slaan. ‘Ik heb sinds februari al honderden inzendingen ontvangen.’

‘Kijk is wie d’r ook es’. Staand op een strand in Bonaire mailt interim-manager en neerlandica Vera de Kort in februari van dit jaar een foto van haarzelf naar broer en zus. Met een roman. Het door haar zus, vertaalster Maartje de Kort, vanuit het Portugees vertaalde boek Gabriela van Jorge Amado. ‘Boekface’, reageert haar broer, doelend op het enorme portret op de cover van de roman. ‘Daar werd het idee voor boekface geboren’, zegt De Kort over de telefoon.

Boekface is een literatuurblog dat boekface-foto’s verzamelt. Sinds februari, en sinds De Kort de eerste boekenfoto van haarzelf via haar account @boekface via Twitter verstuurde, ontvangt ze vele foto’s uit binnen- en buitenland. De boeken van Knausgård, Stoner van John Williams. Honderden mensen doen moeite om hun lichaam vloeiend in het coverportret te laten overgaan. De Kort:

“Ik verbaas me erover hoeveel moeite mensen doen om die perfecte passende foto te maken. Een meisje twitterde laatst een foto met de tekst ‘na 100 pogingen is het gelukt’. En toegegeven: het maken van de juiste foto kost tijd.”

De Kort wil met Boekface volwassenen en kinderen aansporen een boek op te pakken. Om die reden zoekt ze bij ieder boekface een recensie. Liefst fraai geschreven, zodat de mensen direct naar de boekhandel of bibliotheek rennen. “Daar gaat het mij om”, zegt De Kort. “lezen.”