Een aannemelijke versie van de waarheid

None

RTL7, 23.00-01.30 uur

Flight 93 van United Airlines stortte vandaag exact twaalf jaar geleden neer bij Shanksville in Pennsylvania. Passagiers, die wisten dat de vlucht in de problemen was, probeerden de kapers te overmeesteren. De uiteindelijke bestemming van die kapers was hoogstwaarschijnlijk het Witte Huis of het Capitool in Washington, als onderdeel van de terroristische aanslagen van die dag. Regisseur Paul Greengrass maakte er in 2006 een film over die, mede door zijn documentaire-achtige aanpak en beklemmende beelden, veel lof oogstte.

In schokkerige beelden laat Greengrass realtime de vlucht zien van het moment van opstijgen tot het neerstorten bij Shanksville. Vooraf zien we de gebeden van de kapers in hun hotel op de ochtend van 11 september, het gelaten wachten van de passagiers bij de gate, het gebabbel van de stewardessen. Zodra de kaping zich ontvouwt, zien we het ongeloof van het personeel in de verkeerstoren van Newark. Hoe ze van hun radarschermen opkijken en door het raam naar het getroffen WTC turen. Ook zien we de zenuwen van de kapers vlak voor ze tot actie overgaan, en de paniek én de koelbloedigheid van de passagiers.

United 93 was de eerste bioscoopfilm over 9/11, ‘een aannemelijke versie van de waarheid’, volgens Greengrass. De productie bracht ongeveer 75 miljoen dollar op.