Echtpaar zit vijf weken in de cel voor een verdachte huidcrème

Een echtpaar uit Almere is 32 dagen ten onrechte opgesloten in een huis van bewaring, omdat de douane op Schiphol meende dat huidverzorgende crème van de vrouw cocaïne bevatte.

Afgelopen maandag is het stel vrijgelaten. Dat gebeurde nadat uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut was gebleken dat er geen verdovende middelen in de crème zaten.

Het echtpaar kwam op 8 augustus op Schiphol aan na een vlucht uit Paramaribo. Een douaneambtenaar die een tube crème van de vrouw opende, rook een sterke chemische lucht. Met een testset, de zogeheten MMC-cocaïnetest, werden de twaalf tubes onderzocht. Die test gaf volgens het Openbaar Ministerie steeds een ‘positieve kleurreactie’. Douane en marechaussee concludeerden daarop dat de substantie vermoedelijk vloeibare cocaïne betrof.

De verdachten hebben van meet af aan stellig ontkend iets met drugs te maken te hebben. Ze wezen erop dat ze geen strafblad hebben en geen crimineel motief. Ze hebben goed betaalde banen, twee minderjarige kinderen en verzorgen ook nog inwonende ouders. De vrouw kon ook de kassabon laten zien van de aankoop van de crème. Toch besloten het OM in Haarlem en de rechtbank dat ze niet in vrijheid de uitkomst van laboratoriumonderzoek mochten afwachten.

Advocaat Alexander Admiraal, die de vrouw bijstaat, noemt het „buitengewoon ernstig” dat mensen op basis van een ondeugdelijke test zomaar vijf weken kunnen worden opgesloten. Hij zegt eerder een zaak te hebben gehad van een man die ten onrechte werd vastgezet omdat zijn douchegel voor cocaïne werd aangezien.

Woordvoerder Natasja Keijzer van het OM in Haarlem noemt de zaak „ongelooflijk zuur”. Jaarlijks wordt de test ruim duizend keer uitgevoerd op Schiphol „en in minder dan 1 procent van de gevallen blijkt de uitslag onjuist”.

Het OM zegt zo snel mogelijk met het echtpaar contact op te nemen om te zorgen dat ze een schadevergoeding krijgen. Standaard is 80 euro per dag in een huis van bewaring. Voor onterecht verblijf in een politiecel wordt 105 euro per dag betaald.

    • Marcel Haenen