Doodstraf geëist tegen daders busverkrachting India

Demonstranten in New Delhi eisen de doodstraf voor de mannen die gisteren schuldig zijn bevonden. Foto Reuters / Adnan Abidi

Tegen alle vier de Indiase mannen die gisteren in New Delhi schuldig werden bevonden aan de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw is de doodstraf geëist. Dat heeft aanklager Dayan Krishna bekendgemaakt.

De rechter bepaalt vrijdag de strafmaat. Als de vier ter dood worden veroordeeld, moet het besluit eerst nog langs het Indiase Hooggerechtshof. Als de doodstraf wordt opgelegd wordt deze voltrokken door middel van ophanging. De doodstraf in India wordt niet vaak opgelegd: vorig jaar voerde het land zijn eerste executie uit sinds 2004.

In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

Slachtoffer overleed aan haar verwondingen

De 23-jarige vrouw en haar vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december in een busje waren gestapt. De zes aanvallers sloegen de man in elkaar en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zaak zorgde voor veel ophef in India. De regering zag zich gedwongen wetgeving aan te passen en snelrechtprocedures in te voeren voor verkrachtingszaken. De nieuwe wet maakt stalken, begluren en seksuele intimidatie tot een misdrijf. Ook voorziet de wet in de doodstraf voor recidivisten of voor verkrachtingen waardoor het slachtoffer komt te overlijden.

    • Lex Boon