Doet rotsen splijten

Om onbegrijpelijke redenen nog niet uitverkocht: vanavond speelt Soundgarden in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Ooit waren zij de pioniers van de ‘grunge’, de geuzennaam van de muziekscene uit Seattle van de jaren negentig, die vooral door het succes van Nirvana de wereld veroverde. Samen met generatiegenoten Pearl Jam en Alice in Chains maakten zij een einde aan de hegemonie van de hairmetal. Muziek mocht weer rauw zijn, een uitlaatklep van angst en emotie – niet slechts een kitscherig vehikel om meisjes mee op te pikken. Soundgarden was commercieel niet de succesvolste, want te ongrijpbaar: geen metal, geen punk, geen classic rock. Wat wel? De dreunend psychedelische liefdesbaby die Black Sabbath en The Beatles nooit hebben gekregen. En vooral de band van Chris Cornell, die heeft nog steeds een stem die rotsen doet splijten.