Barroso kondigt telecomplan Kroes aan - ‘Europa op weg naar herstel’

Jose Manuel Barroso tijdens zijn laatste State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg. Foto AFP/ Frederick Florin

De Europese Commissie heeft gisteravond het plan van de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes voor één Europese telecommarkt aangenomen. Dat zei voorzitter José Manuel Barroso zojuist tijdens zijn jaarlijkse State of the Union-speech in het Europees Parlement. Een toelichting op de plannen volgt morgen.

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes .@BarrosoEU announces Commission adoption of proposals on a telecoms #singlemarket #SOTEU #connectedcontinent

In de plannen van Kroes is onder andere het verlagen van de kosten van bellen en internetten over de grens binnen de EU opgenomen. Ook moet de consumentenbescherming worden aangepakt en moeten de frequenties binnen de EU worden gestroomlijnd.

De aanzet voor één Europese telecommarkt is het zogenoemde ‘roamingpaspoort’. 2014 moet het jaar worden dat het allemaal anders wordt, volgens Kroes: consumenten kunnen dan in de hele EU via dezelfde bundel internetten en bellen, voor het tarief van het thuisnetwerk. In juni lichtte Kroes plannen toe om roaming geheel af te schaffen.

Mogelijk verzet op voorstel netneutraliteit

Kroes zou in eerste instantie haar voorstellen gisteren al presenteren. Dit werd al verplaatst naar vandaag, direct na de speech van Barroso. Novum schrijft dat volgens diverse media een nieuw uitstel naar morgen betekent dat een aantal onderdelen van haar plannen op verzet zijn gestuit binnen de Europese Commissie.

Het voorstel van Kroes wat betreft de netneutraliteit zou volgens de media de oorzaak zijn geweest van verzet bij collega-commissarissen. Kroes zou hebben willen toestaan dat grote bedrijven prioriteit kunnen kopen bij internetaanbieders. Het is dus de vraag of dit onderdeel haar uiteindelijke plan heeft gehaald.

EU op weg naar herstel

De economische crisis duurt al vijf jaar voort, maar de EU is op weg naar herstel, zei Barroso verder tijdens zijn Europese ‘troonrede’:

“Voor Europa geldt dat herstel in zicht is. Laten we de progressie niet overschatten, maar ook niet onderschatten wat we tot nu toe bereikt hebben.”

In de komende acht maanden is er nog veel te doen, benadrukte Barroso. Hij verwees naar de Europese Verkiezingen van mei volgend jaar. Een bankenunie is een belangrijk speerpunt voor die periode, zei hij, samen met “groei en werkgelegenheid”.

Hij pleitte ook voor een sterkere politieke unie binnen de EU. Willen wij, als inwoners, de EU opgeven of verbeteren, vroeg hij:

“Als Europa je niet bevalt, verbeter het dan.”

Syrië: alleen politieke oplossing leidt tot einde conflict

Barroso sprak zich ook kort uit over de situatie in Syrië. Alleen een politieke oplossing kan het conflict in het land tot een goed einde brengen. Het voorstel om Syrië zijn chemischewapenarsenaal te laten inleveren, is een positieve ontwikkeling, zei hij, en Assads regering zal er snel op moeten reageren.

“Gladde speech”

Enkele Nederlandse Europarlementariërs reageerden niet al te positief op Barroso’s laatste State of the Union:

Twitter avatar BasEickhout Bas Eickhout Zit nog steeds te wachten op het deel waarin Barroso vertelt waar het niet goed is gegaan en waarom werkloosheid zo gegroeid is in Europa…
Twitter avatar DdJong Dennis de Jong Kan iemand me wakker maken als Barroso klaar is? Saaiste speech ooit.
Twitter avatar thijsberman Thijs Berman Veilige speech van Barroso. Zonder fouten. Zonder leemtes. Zonder ziel. Stukgeredigeerd door voorlichters in de Brusselse bubble.
Twitter avatar WimvandeCamp Wim van de Camp CDA Ik vind het verhaal van Barroso te glad: er zijn tekenen van economisch herstel, maar er is te veel armoede, jeugdwerkloosheid enz. in de EU

Lees de hele speech van Barroso hier.