Ai Weiwei over zijn gevangenistijd

De Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei praat vanuit Peking met de Canadese radio-interviewer Jian Gomeshi, ter gelegenheid van een expositie in Toronto. Hij kan reizen binnen China, altijd met de geheime dienst op zijn hielen. Zijn paspoort heeft hij nog niet terug. Weiwei vertelt een half uur lang in prima Engels over zijn ervaringen in de gevangenis, over hoe die zijn kunst beïnvloeden en over zijn New Yorkse jaren (waar zijn familie de Culturele Revolutie uitzat).

„Je kent Arjan Roskam misschien niet, maar waarschijnlijk heb je wel zijn wiet gerookt.” Zo begint Kings of Cannabis, een spannend reisverhaal van de razende reporters van Vice. De camera volgt de Nederlander Roskam terwijl hij in Colombia zoekt naar gewilde wietrassen, waarbij hij gul op joints trakteert. Onderweg zien we plantages, horen we over de risico’s die boeren lopen en merken we dat ook Roskam op eieren loopt. Zijn bedrijf heeft een miljoenenomzet.

Inside Jaws vertelt de ontstaansgeschiedenis van de film Jaws via interviewfragmenten met de makers, waaronder Spielberg. Wist u bijvoorbeeld dat actrice en stuntvrouw Susan Backlinie, die het eerste slachtoffer speelt, echt met touwen onder water werd getrokken? We zien de geïnterviewden niet: het beeld bestaat uit flarden van de film zelf, ongebruikte scènes, foto's en tekst.

Herbert Blankesteijn