Abvakabo FNV: massaontslag Sensire vooropgezet plan

Protest bij Sensire vorige maand, met SP-Kamerlid Renske Leijten (links), 50Plus- fractievoorzitter Henk Krol (midden) en medewerkers van de Achterhoekse thuiszorginstelling. Foto ANP/ Piroschka van de Wouw

Thuiszorgorganisatie Sensire zou het plan om alle thuiszorgmedewerkers te ontslaan anderhalf jaar geleden al hebben bedacht en hebben besproken met gemeenten. Dat schrijft vakbond Abvakabo FNV vandaag op basis van vertrouwelijke stukken.

De vakbond meldt dat Sensire aan de gemeenten zou hebben voorgesteld om de 1.100 thuiszorgmedewerkers die in vaste dienst zijn te ontslaan, om ze vervolgens te laten terugkeren als goedkopere zogenoemde alfahulp. Dit zou gemeenten een kwart miljoen euro aan kosten schelen. “Schandalig en onacceptabel”, volgens Abvakabo FNV.

De Achterhoekse zorgorganisatie erkent tegenover persbureau Novum dat een dergelijke constructie is bedacht, maar het zou niet gaan om de thuiszorgmedewerkers die nu ontslagen worden:

“Het alfabureau Alfasens is alleen opgezet voor de medewerkers die al als alfahulp voor ons werkten.”

Vakbond: Sensire probeert medewerkers bij bureau te krijgen

De woordvoerder van Sensire meldt dat alleen de mensen die dat zelf willen via de alfahulpconstructie worden ingezet. Alfasens is vorig jaar verkocht, maar volgens de vakbond heeft Sensire nog steeds een belang in het bureau, omdat de koper een transitiemanager van de zorgorganisatie is. De bond zegt dat het bureau er nu alles aan doet om de ontslagen medewerkers binnen te halen.

Ontslag vanwege onzekerheid over vraag naar thuishulp

Sensire kondigde eerder aan 1100 thuiszorgmedewerkers (800 in vaste dienst, 300 met een tijdelijk contract) te ontslaan vanwege de onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014 vanuit de gemeenten. De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Daardoor kunnen gemeentes nog geen garantie geven over de hoeveelheid thuiszorg die zij nodig hebben en hoeveel zij daarvoor kunnen betalen.

Ook kunnen gemeenten Sensire geen garantie geven voor de afname en prijs in de komende jaren. Het bedrijf ziet daarom geen andere oplossing dan te stoppen met thuiszorg. Na het afstoten van de thuiszorgtak blijft de zorgorganisatie uit de Achterhoek actief in onder meer de kraamzorg en jeugdgezondheidszorg.

Eind juli bezetten medewerkers al het hoofdkantoor van Sensire. Abvakabo FNV voert later vandaag ook actie tegen de plannen van de thuiszorgorganisatie.