‘Aantal aardbevingen door gaswinning bereikt dit jaar record’

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van het Groningse Zeerijp na een aardbeving begin juli
Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van het Groningse Zeerijp na een aardbeving begin juli Foto ANP/ Catrinus van der Veen

Het aantal aardbevingen in het Groninger gasveld bereikt dit jaar een nieuw record. De afgelopen negen maanden zijn er 30 procent meer aardbevingen geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat constateert het Staatstoezicht op de Mijnen, schrijft de Volkskrant vandaag.

In heel 2012 waren er 93 bevingen waar te nemen, nu staat de teller halverwege september al op 96, een recordaantal. Een woordvoerder van het Staatstoezicht zegt in de krant dat 150 bevingen over het hele jaar haalbaar is. De toename van het aantal bevingen is niet te wijten aan een betere registratie van bevingen, aangezien de meetapparatuur onveranderd is.

Gaswinning eerste halfjaar 30 procent hoger

De overheidsinspectie voerde een tussentijdse berekening uit naar aanleiding van de beving met een kracht van 2,8 vorige week in het Groningse Zeerijp. Dat was een van de zwaarste van het jaar. Tientallen omwonenden klaagden over schade.

Volgens het Staatstoezicht is het aantal bevingen toegenomen doordat er meer aardgas is gewonnen uit de bodem. De Volkskrant schrijft dat uit cijfers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) blijkt dat de gaswinning in de eerste helft van dit jaar 30 procent hoger lag dan vorig jaar. Volgens NAM is er vanwege de koude winter dit jaar meer gas geproduceerd. Een woordvoerder zegt dat er inderdaad een correlatie is tussen de gaswinning en aardbevingen.

Maar hoe groot het effect precies is, wordt op dit moment onderzocht door minister Kamp van Economische Zaken. Die bezocht in juli het gebied vanwege de ophef die was ontstaan over de toename van aardbevingen in het gebied. In december moet het onderzoek af zijn.

Infographic via ANP

Aardbevingen potentieel krachtiger dan aangenomen

Veel Groningers zijn ongerust over het toenemende aantal aardbevingen door de gaswinning van de NAM. Uit onderzoek bleek eerder dat de bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht. Waar eerst werd gedacht dat de aardbevingen in het gebied niet sterker kunnen zijn dan een kracht van 3,9, wees nieuw onderzoek uit dat een kracht van 4 tot 5 mogelijk is.

KNMI is voorzichtig in trekken conclusies

Het KNMI, dat verantwoordelijk is voor het meten van de bevingen, verbindt volgens de Volkskrant nog geen conclusies aan de flinke stijging. Hoofd seismologie Bernard Drost:

“Aan de toename van de bevingsactiviteit kunnen we geen conclusies verbinden. Dit jaar zien we meer kleine bevingen dan vorig jaar, toen er in augustus één zware klapper was. Het zou dus ook kunnen dat het gasveld zich geleidelijker is gaan ontladen.”