Worstelen met bloedende voeten en puberteit

Het Uur van de Wolf:

First Position

Nederland 2,23.00-00.40

Strak gestileerde, spannend vertelde en ontroerende documentaire uit 2011 van Bess Kargman over zeven jonge dansers uit alle delen van de wereld die zich, net als duizenden anderen, voorbereiden op deelname aan de Youth America Grand Prix (YAGP), een van de meest prestigieuze balletcompetities ter wereld.

De YAGP is de grootste in zijn soort. De wedstrijd staat open voor dansers van 9 tot 19 jaar en er wordt elk jaar voor meer dan 250.000 dollar aan beurzen uitgedeeld voor studies aan de beste dansscholen in de wereld. Wie hier wint, kan rekenen op een beurs of een arbeidscontract en een glanzend begin van een carrière. In de finale, waaraan nog altijd honderden jongens en meisjes strijden om een handvol kansen op de elitebeurzen en engagementen, is alleen perfectie goed genoeg.

Bess Kargmans film laat zien hoe zeven deelnemers worstelen met bloedende voeten, uitputting, slopende blessures en ondertussen ook nog te kampen heeft met de puberteit. Een film over het drama van de adolescentie, over talent, ambitie, doorzettingsvermogen en passie voor dans.

First Position is de eerste film van Kargman die, voor ze in de mediawereld terecht kwam, als kind lessen volgde aan de Boston Ballet School – en dat met de knobbels op haar voeten kan bewijzen.