‘WK kan niet in de zomer’

FIFA buigt zich over verplaatsing toernooi in Qatar in 2022

FIFA-baas Sepp Blatter Foto Reuters

Sepp Blatter heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat het geen goed idee is het WK in Qatar in de zomer van 2022 te houden. Volgens de FIFA-baas is het vanwege de hitte „niet verantwoord” om daar in de maanden juni en juli te voetballen. Dat zei hij in een interview met de website insideworldfootball.com. De kans is groot dat het WK van 2022 zal worden verplaatst naar een ander tijdstip.

Het bestuur van de FIFA zal begin volgende maand moeten bezien of het toernooi naar andere data kan worden verplaatst. Een voorstel om het WK te spelen in november of december stuit op verzet van Europese landen die dan met hun reguliere clubcompetities bezig zijn. Blatter wil echter niet tornen aan Qatar als organiserend land.

De FIFA verkoos Qatar in december 2010 als organiserend land boven andere kandidaten als de VS, Japan, Zuid-Korea en Australië. Volgens plan zou er worden gespeeld in twaalf stadions die gekoeld zouden worden met airconditioning, die draait op zonne-energie. Na het WK zouden de nieuwe stadions deels worden afgebroken om ze in ontwikkelingslanden weer op te bouwen.

Blatter ziet nu in dat er bij de toewijzing van het toernooi inschattingsfouten zijn gemaakt. „Misschien wisten we het toen al. Na veel discussies en vergaderingen ben ik tot de conclusie gekomen dat een WK in de zomer gewoonweg niet verantwoord is, ondanks het feit dat ik weet dat Qatar er alles aan zal doen om technologieën voor koeling te ontwikkelen”, aldus Blatter in een interview aan de website.

De voorzitter van de FIFA vindt echter wel dat Qatar de organisatie in handen moet houden. De Zwitser Blatter is niet gevoelig voor kritiek van Europese landen die vrezen voor de voortgang van hun competities. Blatter: „Het WK is het grootste, zo niet het enige mondiale toernooi. Wie zijn wij, Europeanen, om te eisen dat dit toernooi vooral de behoeften van 800 miljoen Europeanen moet bevredigen. Het wordt denk ik tijd dat Europa gaat begrijpen dat we niet langer bepalen wat er in de wereld gebeurt.”

De toewijzing van het WK aan Qatar kwam de FIFA al eerder op kritiek te staan. Er waren aantijgingen dat het land de organisatie zou hebben gekocht. Zo meldde de Britse krant The Sunday Times dat twee FIFA-bestuurders voor de WK-toewijzing 1,5 miljoen dollar cadeau hadden gekregen van het Golfstaatje.

De FIFA stelde volgens Blatter een intern onderzoek in naar onregelmatigheden rond de toewijzing van het WK. Daar bleef het bij. Een half jaar na de keuze voor Qatar werd Blatter herkozen als FIFA-baas. Hij was na het afhaken van zijn enige concurrent Mohamed bin Hammam uit Qatar – de voorzitter van de Aziatische voetbalbond – de enige kandidaat. Blatter zwoer „als kapitein het schip weer op de juiste koers te krijgen”.

De Engelsman Mike Lee, strategisch adviseur van de Qatarese WK-campagne, zei eerder in deze krant niets van de beschuldigingen tegen Qatar te willen weten.„Het is alleen maar roddel en achterklap”, zo zei hij. Volgens Lee ligt de nadruk bij het WK in Qatar op „de ontwikkeling van het voetbal”. „Wil je dan in Europa blijven? De wereld is aan het veranderen.”