Vier verdachten Indiase busverkrachting schuldig bevonden

Indiase agenten beveiligen de rechtbank in New Delhi waar vandaag uitspraak wordt gedaan in de geruchtmakende busverkrachtingszaak. Foto AP / Manish Swarup

Een Indiase rechtbank heeft vier mannen veroordeeld voor hun rol in de geruchtmakende busverkrachting in hoofdstad New Delhi die in december een 23-jarige fysiotherapiestudente het leven kostte. De verdachten werden schuldig bevonden aan moord en verkrachting. De strafmaat volgt morgen. De mannen kunnen de doodstraf krijgen.

Eind vorige maand werd de enige minderjarige van de zes verdachten al veroordeeld. Hij werd zoals verwacht ook schuldig verklaard aan moord en verkrachting en kreeg de maximale straf voor een minderjarige: drie jaar in een jeugddetentiecentrum, waar het regime mild is en geprobeerd wordt het gedrag van de gevangene te verbeteren. De ouders van de studente kondigden aan tegen deze straf in beroep te gaan. In heel India was verontwaardiging over de mildheid van het vonnis.

Minderjarige gold als wreedste dader

De minderjarige werd in de politieverklaring omschreven als de wreedste dader. Hij verkrachtte de studente twee keer en penetreerde haar met een ijzeren staaf. Ook zou hij haar ingewanden naar buiten hebben getrokken en hebben voorgesteld haar naakt uit de bus te gooien. Haar vriend, ook uit de bus geworpen, wist haar weg te trekken toen de chauffeur haar probeerde te overrijden.

De studente werd na de brute verkrachting ernstig gewond overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore. Daar bezweek ze twee weken later aan haar verwondingen.

Naar aanleiding van de busverkrachtingszaak stelde de regering een commissie in die begin dit jaar met aanbevelingen kwam om seksueel geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Volgens de commissie moeten de bestaande wetten strikt worden nageleefd, moeten er nieuwe wetten worden geïntroduceerd en moeten rechtszaken over verkrachtingen snel worden afgehandeld.

    • Pim van den Dool