Verenigde Staten rekenen op mediaoffensief

President Barack Obama is begonnen aan een mediaoffensief om steun van de bevolking te krijgen voor militaire acties in Syrië. Op dit moment steunt een minderheid van de Amerikanen een aanval. Obama wil daar verandering in brengen, te beginnen met het televisie-interview dat gisteravond (lokale tijd, afgelopen nacht bij ons) werd uitgezonden op de zenders NBC, ABC, CBS, FOX, CNN en PBS. Vanavond (lokale tijd) spreekt hij de bevolking toe over het beleid voor Syrië.

De Senaat stemt waarschijnlijk morgen of donderdag over ingrijpen. De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft al voor gestemd, hoewel de meerderheid krap was. Het Huis van Afgevaardigden stemt na de Senaat.

Intussen heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aangekondigd dat Assad een Amerikaanse aanval kan voorkomen als hij alle chemische wapens overdraagt aan de internationale gemeenschap. Hij voegde daaraan toe dat hij niet verwachtte dat Assad hierop zou ingaan.

Later gistermiddag maakte de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Moualem bekend dat Syrië bereid is zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen, en dan te laten ontmantelen als dit een Amerikaanse aanval kan voorkomen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov had zijn Syrische ambtsgenoot hiertoe aangespoord. Lavrov belegde een persconferentie voor deze mededeling. Hij zei dat het idee al was voorgelegd aan de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Moualem. Lavrov verwachtte „een snel en positief antwoord”.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius vindt het voorstel onder bepaalde voorwaarden „acceptabel”. Assad moet er dan mee instemmen al zijn wapens onder internationale controle te plaatsen. Fabius vindt dat het „nauwkeurig onderzoek” verdient. Ook de Britse premier Cameron zei dat hij niet onwelwillend tegenover deze optie staat. NRC

Pagina 19: meer over het mediaoffensief van Obama