Een derde slachtoffers mensenhandel is Nederlands

De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht toen ze nog open waren. Ze zijn inmiddels gesloten op verdenking van misstanden, onder andere mensenhandel.
De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht toen ze nog open waren. Ze zijn inmiddels gesloten op verdenking van misstanden, onder andere mensenhandel. Foto ANP/ David van Dam

Eén derde van de slachtoffers van mensenhandel heeft de Nederlandse nationaliteit. Bijna veertig procent van hen is minderjarig. Dat blijkt uit de negende rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, die vanmorgen werd gepresenteerd.

Volgens Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer ligt het aantal slachtoffers van mensenhandel in werkelijkheid nog hoger dan de aantallen uit de databestanden over 2011. Dat jaar werden 337 Nederlandse slachtoffers geregistreerd, onder wie 131 minderjarigen.

Aantal slachtoffers stijgt laatste jaren

In absolute zin stijgt het aantal slachtoffers de laatste jaren steeds, van 716 in 2007 tot 1.222 in 2011. Het aandeel van minderjarige Nederlandse slachtoffers is in die tijd licht gestegen. Als ook andere nationaliteiten worden meegerekend, is het aandeel minderjarigen wel gedaald, van 28 procent in 2007 naar 16 procent.

Bij de Nederlandse minderjarige slachtoffers gaat het “vrijwel uitsluitend” om werk in de prostitutie, zegt een woordvoerder van de rapporteur. In het rapport staat de aanbeveling om klanten van prostituees strafbaar te stellen als zij kunnen vermoeden dat zij met een slachtoffer van mensenhandel te maken hebben.

Rapporteur pleit voor verwijsmechanisme

Dettmeijer pleit voor een ‘nationaal verwijsmechanisme’, met een gecoördineerde aanpak van mensenhandel, onder verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie.

Ze schrijft dat instellingen voor jeugdzorg onvoldoende zijn toegerust op het herkennen van signalen van mensenhandel en uitbuiting. Binnen de organisaties voor jeugdzorg is geen specialisatie mensenhandel en uitbuiting en er worden ook niet structureel trainingen over gegeven.

Behalve de bekende terreinen van uitbuiting en mensenhandel – prostitutie, horeca, tuinbouw – wijst het rapport op nieuwe vormen, zoals bedelarij of het onder dwang aanvragen van toeslagen.

    • Bas Blokker