Veel mode, weinig huid

None

Online // ModeblogHalachically HauteModeblog voor orthodox-joodse vrouwen geeft modieuze draai aan religieuze kledingdracht. Zie nrch.nl/336w

Op het eerste gezicht ziet modeblog Halachically Haute eruit als elke andere. Foto’s van dunne meisjes in dure kleren, schoenen en beroemdheden naast stijl- en schoonheidsadviezen. Wie beter kijkt, ziet een paar opvallende dingen. Pruiken en gevlochten broden bijvoorbeeld. Teksten met gebeden. En vooral: weinig huid. De modellen zijn bedekt gekleed, en poseren ingetogen.

Halachically Haute is een modeblog voor orthodox-joodse vrouwen (halacha is de religieuze joodse wet). Waar deze normaliter zijn aangewezen op sobere en soms onflatteuze kleding probeert de blog een modieuze draai aan de religieuze kledingdracht te geven. „Ik dacht altijd dat het onmogelijk was om tegelijkertijd modieus te zijn en de joodse kuisheidswetten te volgen”, zegt Miriam Khalili, de 21-jarige oprichtster van de blog, die als stylist woont en werkt in een voorstad van New York. „Met mijn blog ga ik de uitdaging aan.”

De foto’s die Khalili op haar site plaatst gaan eerst door een inspectie. Provocatie is taboe, wat nogal lastig is aangezien veel mode lichaamsvormen benadrukt. Khalili: „Soms plaats ik een tijdje niks omdat ik geen geschikte, zedige afbeeldingen vind. Foto’s moeten aanspreken én inspireren.” Onder een foto van Russisch model Natalia Vodianova, in lange rok en blote ellebogen, schrijft ze: ‘Bescheiden perfectie, #exceptoftheelbows.’ Andere dagen plaatst ze foto’s van sjabbes-broden en sjeitels (pruiken voor orthodox-joodse vrouwen).

De „bescheiden perfectie” waar Khalili naar verwijst, heeft te maken met tznioet, de verzamelnaam voor de wetten en regels rond bescheidenheid en kuisheid in het (orthodoxe) jodendom. Wat betreft kleding verschillen de regels per gemeenschap, maar de algemene gedachte is dat joden zich niet kleden op een manier die seksueel opwindt.

Met bijna 6.000 likes is Halachically Haute de grootste orthodox-joodse modeblog. Khalili verdient aan het plaatsen van advertenties en het aanbieden van diensten als personal shopper. Ze is niet de enige die een gat in de markt zag. Er bestaan meerdere christelijke varianten, zoals ‘Church Girl Chic’. Onder moslima’s is Hijablog populair (70.000 likes). De blog is ook een discussieplatform, al blijven de discussies mild. Zo gaan lezeressen in gesprek over: „Rokken onder jurken. Doen of niet doen?”

    • Jonas Kooyman