Vader doodde drie zoons en zichzelf vanwege slepende echtscheiding

De vader die gisteren in een Drents vakantiepark zijn drie zoons vermoordde en daarna zichzelf van het leven beroofde, deed dat vanwege een slepende echtscheiding. Dat schreef hij in een afscheidsbrief die hij verstuurde aan de beide moeders en aan ouders van schoolgenootjes. De politie verwacht nog enkele dagen nodig te hebben voor het onderzoek naar het familiedrama.

De 47-jarige man was een zelfstandig internetondernemer en woonde in een bungalow op het vakantiepark in Schoonloo. Hij had drie kinderen, een tweeling van tien en een peuter van twee, uit twee relaties die allebei op de klippen waren gelopen. Een van de twee oudste jongens woonde bij hem, de andere twee jongens woonden bij hun moeders in Groningen.

De oudste jongens zaten in Groningen op school, op de openbare Jenaplanschool De Petteflet. Ouders en leerkrachten kregen de afscheidsbrief gisterochtend te lezen via de site ‘mijnschoolinfo’ die de vader beheerde. Velen bezochten gisteravond een besloten informatiebijeenkomst die de school had georganiseerd. In Schoonloo stond burgemeester Eric van Oosterhout de moeders te woord. „Beide vrouwen waren helemaal kapot. Ik voelde me machteloos.”

De vader en zijn kinderen waren geen bekenden bij Jeugdzorg, liet directeur Martin Sitalsing via de lokale media weten, op een telefoontje zo’n vijf jaar geleden na. „Hij heeft toen informatie gevraagd over de omgang met kinderen na een scheiding.”

Behalve met relatieproblemen kampte de man het laatste jaar ook met zakelijke tegenslagen, schrijft hij in de afscheidsbrief, en was hij naar eigen zeggen ‘zwaar depressief’.

Hij had verschillende eigen bedrijven gehad, sommige waren succesvol zoals internetbedrijf iLocal dat hij met de medeoprichter in 2009 verkocht aan TomTom. Op de site van zijn coachingsbedrijf Mind Game schrijft hij dat hij na zijn eerste scheiding „een burn-out” krijgt, „bezoeken aan een arts en een psycholoog leidden tot niets” en hij gaat ontwikkelingswerk doen in Ghana. Daarna krijgt hij een nieuwe relatie met een vrouw met wie hij zijn jongste kind kreeg. Honderden mensen hebben via internet hun medeleven betuigd.