Treiteraar met hipsterbaardje in voetspoor Castricum

Wie: Tom Staal

Leeftijd: 36

Wat: Tv-verslaggever PowNews

Waar: PowNews

Het blijkt nog niet eenvoudig om vast te stellen wanneer een Bekende Nederlander als zodanig debuteert. Onder juristen is de cum laude afgestudeerde Tamara Buruma (28) al een tijdje bekend als kantoorgenoot van advocaten Britta Böhler en Liesbeth Zegveld. Maar pas toen ze in het kobaltblauw als gast van EenVandaag (AVRO) vlekkeloos uitlegde dat haar cliënt Samir A. minder radicaal was geworden, legden de rechtse bloggers het verband: een terrorist verdedigd door de dochter van een staatsraad die iets tegen de PVV heeft.

Wielerfans wisten dat Merijn Zeeman (34) tot de staf van team Belkin behoorde, maar zijn explosieve optreden achter het stuur van de ploegleidersauto in de documentaire De Tour van Bauke (NOS) bezorgt hem zijn eerste landelijke faam. Mediaroem start vooral op televisie.

Dus kennen sinds afgelopen week niet alleen de bezoekers van website GeenStijl de heetgebakerde verslaggever Tom Staal, maar ook de kijkers van PowNews, waar hij zich warm loopt als potentiële opvolger van de twee jaar jongere Rutger Castricum. Het is dezelfde school: je duwt politici en andere minder populaire machthebbers een roze microfoon voor de mond en benadert ze zo assertief dat ze hun beheersing verliezen. Dan kun je de vermoorde onschuld uithangen en in de sociale media als held begroet worden.

Zo werd Staal bij zijn vorige werkgever bespuwd door fotograaf Erwin Olaf en fysiek aangevallen door een Italiaanse europarlementariër. Ook bekogelde hij in blackface activisten tegen Zwarte Piet met pepernoten.

Voor de televisiecamera beschuldigde hij in een week Diederik Samsom (PvdA) van stalinisme en adviseerde hij Han ten Broeke (VVD) over het Syriëbeleid: „Plat bombarderen die hele handel!” Het Binnenhof kan zijn borst gaan nat maken voor meer verbaal vuurwerk van Tom.

Bij de nieuw- rechtse liefhebbers ligt de verslaggever al bijna zo goed als Rutger. Hij heeft meer charisma dan zijn nieuwe collega’s Jan Roos, Jan Versteegh en Danny Ghosen bij elkaar. Ook is het de eerste man bij PowNews die vrouwen wel eens aantrekkelijk zouden kunnen vinden, omdat hij modieuze jasjes en een hipsterbaardje draagt. Bovendien, zo benadrukt presentator Dominique Weesie, heeft „onze Tom”, in Duitsland geboren, twee paspoorten. Dat duidt kennelijk op doorbijten.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Hans Beerekamp