Toíbin en Ozeki op shortlist belangrijkste Britse literatuurprijs ter wereld

De Zimbabwaanse debutant NoViolet Bulawayo (We Need New Names) is een van de laatste zes die op gaat voor de Man Booker Prize, zo maakte de jury vandaag bekend onder voorzitterschap van Robert Macfarlane.

De andere genomineerden voor de belangrijkste Britse literatuurprijs, in het verleden gewonnen door onder andere Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, Salman Rushdie en Hilary Mantel (twee maal) zijn Eleanor Cotton (The Luminaries) Jim Crace (Harvest), Jhumpa Lahiri (The Lowland), Ruth Ozeki (A Tale for the Time Being) en Colm Tóibín (The Testament of Mary ).

Twitter avatar ManBookerPrize Man Booker Prize Drum roll please! We are thrilled to announce that the six novels shortlisted for the 2013 #ManBookerPrizehttps://t.co/6wAadxtd9T


MacFarlane gaf al bij de bekendmaking van de longlist aan dat de lijst gevarieerder dan ooit was. Met de Zimbabwaanse Bulawayo, de Indiase Lahiri, de Canadees Ozeki en de Ier Tóibín is hij die belofte nagekomen. De shortlist noemde MacFarlane vandaag tijdens een persconferentie in Londen ‘exceptioneel’ en ‘vitaal’:

“Global in its reach, this exceptional shortlist demonstrates the vitality and range of the contemporary novel at its finest. These six superb works of fiction take us from gold-rush New Zealand to revolutionary Calcutta, from modern-day Japan to the Holy Land of the Gospels, and from Zimbabwe to the deep English countryside. World-spanning in their concerns, and ambitious in their techniques, they remind us of the possibilities and power of the novel as a form.”

In Engeland zelf is Crace favoriet, maar of hij de prijs ook zal krijgen wordt 15 oktober bekend gemaakt. De winnaar krijgt dan 50.000 pond (ruim 58.000 euro) wint. Vorig jaar was dat Hilary Mantel voor haar boek Bring Up the Bodies