Timmermans hoeft intern adviesstuk over Syrië niet te verstrekken

Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hoeft een intern adviesstuk rond een militaire interventie in Syrië niet aan RTL Nieuws te verstrekken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald in een kort geding dat RTL had aangespannen.

De rechtbank wil wel dat Timmermans op drie onderdelen komt met een uitgebreidere motivatie, laat een woordvoerder weten. Adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein meldt via Twitter dat Buitenlandse Zaken binnen een tot twee weken moet kijken welke passages wel openbaar kunnen worden gemaakt.

Twitter avatar pieterkleinrtl pieter klein Kort geding: verloren. #advies #syrie Buza moet van rechter binnen week /twee weken kijken besluiten welke passages wel openbaar kunnen #wob

De rechter noemde openheid van zaken rond het Syrië-advies volgens hem wel spoedeisend en zwaarwegend, maar onvoldoende om zelf op de stoel van de minister te gaan zitten.

“De rechter geeft Buitenlandse Zaken daarmee ruimte om onderdelen openbaar te maken.”

De zaak draait om een adviesstuk over de volkenrechtelijke aspecten van een eventueel militair ingrijpen in Syrië. Timmermans verwees eind augustus in een antwoord op schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer naar het advies.

De minister maakte wel een advies van de volkenrechtelijk adviseur van het kabinet, de Amsterdamse hoogleraar André Nollkaemper, openbaar. Toen RTL via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur het advies van Timmermans eigen ambtenaren opvroeg, kreeg de redactie nul op het rekest.

Via het kort geding probeerde de zender alsnog toegang te krijgen tot de stukken. Tijdens de zitting betoogde RTL dat het publiek ook kennis moet kunnen nemen van het ambtelijk advies, voordat een eventueel ingrijpen plaatsvindt.

De rechter stelt zeer terughoudend te zijn bij het tussentijds openbaar maken van geheime stukken wanneer een bezwaar tegen een afgewezen Wob-verzoek bij het ministerie nog loopt. “De gevolgen daarvan zijn namelijk onomkeerbaar”, aldus de rechtbank in een verklaring. De bestuursrechter vindt niet dat er delen van het document zijn die duidelijk wel openbaar moeten worden gemaakt. (Novum)