Tien procent Aziaten heeft ooit verkracht

Uit onderzoek in Azië blijkt dat daar veel mannen weleens een vrouw hebben verkracht.

Eén op de tien mannen in Aziatische landen als China, Indonesië en Bangladesh zeggen weleens een vrouw te hebben verkracht die niet hun partner is. Dat deden ze omdat ze vonden dat ze ‘recht op seks’ hadden, of uit vermaak, of om een vrouw te straffen. Meer dan de helft van de verkrachters pleegde de daad als jonge man. Nog geen kwart van de daders kreeg gevangenisstraf voor hun misdaad.

De cijfers, vanmorgen online gepubliceerd door het tijdschrift The Lancet Global Health, komen uit een enquête onder ruim 10.000 mannen die op 9 verschillende plaatsen – zowel steden als platteland – in China, Indonesië, Sri Lanka, Cambodja, Papoea Nieuw Guinea en Indonesië wonen. Het is onderzoek onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Dezelfde mannen werden ook gevraagd of ze hun eigen partner ooit hadden mishandeld. Dat varieerde van 25 procent op het Indonesische platteland tot 80 procent op het eiland Bougainville in Papoea Nieuw Guinea. De onderzoekers geven geen gemiddelde van de hele onderzoeksgroep.

Ook in het toegeven van verkrachten van niet-partners bestaan grote regionale verschillen. Op het platteland van Bangladesh zegt 2,5 procent van de mannen weleens een niet-partner te hebben verkracht. In Nieuw-Guinea was dat 26 procent.

Hoeveel verkrachters er onder mannen in de rest van de wereld leven is slecht bekend, schrijven de onderzoekers. Met ongeveer dezelfde onderzoeksmethode is twee jaar geleden vastgesteld dat 37 procent van de Zuid-Afrikaanse mannen wel eens een vrouw heeft verkracht.

Het onderzoek is bedoeld om de kenmerken van de daders te achterhalen. Willen we het geweld tegen vrouwen stoppen, dan moeten we ook voorkomen dat er daders zijn, vinden de onderzoekers.

Verkrachters zijn vaak jong, arm, dikwijls onder invloed van alcohol of verdovende middelen en ze opereren in bendes. Ze zijn als kind vaak mishandeld of getuige geweest van seksueel geweld. Maar het zijn ook hun ideeën over mannelijkheid en dominantie over vrouwen die een grote rol spelen.