Rusland zegt VN-spoedzitting af - Kerry wil bindende VN-resolutie

Een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad afgelopen augustus. De zitting voor vanavond is nu afgezegd door Rusland.
Een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad afgelopen augustus. De zitting voor vanavond is nu afgezegd door Rusland. Foto AP / Richard Drew

De spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vanavond zou om 22.00 uur Nederlandse tijd achter gesloten deuren plaatsvinden, maar is geannuleerd nadat Rusland het verzoek voor de zitting introk. De bijeenkomst zou gaan over een resolutie die Syrië verplicht zijn chemische wapens over te dragen, meldt Reuters.

Het is nog onduidelijk wat de reden is voor Rusland om de zitting af te zeggen. Maar Rusland en de VS verschillen nog volop van mening over de voorwaarden van een resolutie en het plan om de chemische wapens van Syrië onder toezicht te stellen. De Amerikaanse minister John Kerry zal donderdag zijn Russische collega Sergej Lavrov ontmoeten in Genève.

Syrië is bereid tot volledige medewerking en de Conventie Chemische Wapens (CWC) te tekenen. Dat verdrag verbiedt de vervaardiging, bewaring en inzet van chemisch wapentuig. Zei het land vanmiddag al dat het een voorstel accepteert om chemische wapens onder internationale controle te plaatsen, het land gaat nu inmiddels nog een stap verder en zal stoppen met de vervaardiging van chemische wapens, verklaarde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem vanavond tegen de tv-zender Al-Mayadeen.

Wat Syrië zegt moet het ook doen, vindt Kerry

Kerry zei daarop gelijk dat het hoopte dat het geen loze belofte zou zijn en dat Syrië zich dan ook zal committeren aan wat het beloofd heeft. De minister heeft ook gezegd dat een eventuele VN-resolutie hierover bindend moet zijn en geen vrijblijvend karakter mag hebben.

“De VS moeten een volledige resolutie hebben van de VN-Veiligheidsraad zodat we het vertrouwen hebben dat het de kracht heeft dat het zou moeten hebben. Het moet gevolgen hebben als er spelletjes worden gespeeld en als iemand probeert het te ondermijnen.”

De VS vinden dat een resolutie zelfs eventueel met geweld moet kunnen worden afgedwongen. Frankrijk heeft aangekondigd een ontwerpresolutie in te dienen die de regering in Damascus op straffe van een militaire aanval tot de openlijke ontwapening dwingt. Maar Rusland, dat volgens de Russische minister Lavrov werk aan een stappenplan met Syrië, voelt daar helemaal niets voor. Volgens de Russische president Poetin kan het plan alleen slagen als de VS van geweld afzien.

Obama houdt ook vast aan mogelijkheid van een aanval

De Amerikaanse president Obama heeft zijn steun voor het Russische plan uitgesproken om zo een militair ingrijpen in Syrië te voorkomen. Maar de president heeft tegelijkertijd gezegd ook aan het oorspronkelijke plan vast te houden en wil nog steeds goedkeuring van het Congres vragen voor een aanval, voor het geval dat het Russische voorstel op niets uitloopt.

Wel heeft hij het Congres gevraagd de stemming uit te stellen. De Democratische fractieleider in de Senaat, Harry Reid, haalde gisteren een stemming over Syrië die voor morgen gepland stond al van de agenda wegens de geringe kans dat de Senaat zou instemmen met ingrijpen. Een resolutie heeft zestig van de honderd stemmen nodig, en die krijgt het ondanks een Democratische meerderheid nu niet.

Pr-offensief in volle gang

De lobby van de president om steun te vragen aan het publiek gaat ondertussen onverminderd door. Vannacht om drie uur Nederlandse tijd spreekt Obama het Amerikaanse volk toe. Gisteren gaf de president al interviews aan zes grote tv-zenders.

Nog weer acht landen veroordelen aanval

Het Witte Huis meldt vanavond ook dat er weer acht landen een verklaring hebben ondertekend waarin Syrië veroordeeld wordt voor de gifgasaanval op 21 augustus en waarin opgeroepen wordt tot sterke internationale actie. De verklaring werd opgesteld op de afgelopen G20-top, maar toen kregen de VS nog maar tien landen achter zich. Het totale aantal landen nu dat de verklaring ondersteunt komt volgens het Witte Huis, dat meer landen oproept zich te scharen achter het standpunt, nu op 33.

Lees ook: Hoe één opmerking van Kerry tot een diplomatieke Syrië-soap uitgroeide