‘Syrië accepteert voorstel chemische wapens onder controle te plaatsen’

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem gisteren tijdens een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov.
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem gisteren tijdens een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov. Foto AFP / Yuri Kadobnov

Syrië accepteert het voorstel van Rusland om zijn chemische wapens onder internationale controle te laten plaatsen. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem gezegd volgens het Russische persbureau Interfax.

Rusland zorgde gisteren voor een verrassing door voor te stellen dat het regime-Assad zijn complete voorraad chemische wapens onder internationale controle laat plaatsen. Ook willen de Russen Syrië vragen de wapens te vernietigen. Rusland hoopt met deze oplossing een Amerikaanse aanval op Syrië te voorkomen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren al het voorstel van Rusland te “verwelkomen”.

Lees ook: Hoe één opmerking van Kerry tot een diplomatieke Syrië-soap uitgroeide

Syrië wil ‘gronden Amerikaanse agressie’ wegnemen

Al-Moualem meldde vanmiddag dat zijn ontmoeting van gistermiddag met zijn Russische collega Sergei Lavrov “zeer vruchtbaar” was en dat het Syrische regime gisteravond heeft besloten het Russische initiatief te accepteren. Door akkoord te gaan met het voorstel kunnen “de gronden voor Amerikaanse agressie worden weggenomen”, aldus Al-Moualem.

Of de VS nu afzien van militaire actie tegen Syrië is nog de vraag, maar Obama was afgelopen nacht in een reeks interviews op de Amerikaanse televisie gematigd positief over het Russiche voorstel. Hij zei een diplomatieke oplossing te prefereren boven een militaire oplossing, hoewel hij sceptisch was over de vraag of Assad zijn chemische wapens daadwerkelijk zou willen opgeven.

Frankrijk komt met nieuwe VN-resolutie over Syrië

Frankrijk bereidt intussen een resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor die Syrië vraagt openheid te geven over zijn chemische wapens. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius kondigde vanochtend aan later vandaag een resolutie in te dienen die Syrië oproept zijn chemische wapens onder internationale controle te laten plaatsen en te laten vernietigen. Als het regime van de Syrische president Assad geen gehoor geeft aan de resolutie, dreigen “extreem serieuze” gevolgen, aldus Fabius. Frankrijk komt met een resolutie onder artikel 7 van het VN-handvest, dat militair ingrijpen mogelijk zou maken.