Strafhofproces tegen Keniaanse vicepresident begonnen in Den Haag

De Keniaanse vicepresident Ruto (links) vanochtend voorafgaand aan het begin van zijn proces voor het Strafhof in Den Haag. Foto Reuters / Michael Kooren

Voor het Internationaal Strafhof in Den Haag is vanochtend het proces begonnen tegen de Keniaanse vicepresident William Ruto. Het proces is beladen omdat Ruto op dit moment in de Keniaanse regering zit en die regering vorige week bekendmaakte dat Kenia zich terugtrekt uit het Strafhof.

De aangekondigde terugtrekking van Kenia heeft geen gevolgen voor de zaak tegen Ruto omdat de formele procedure voor opzegging van het lidmaatschap niet is afgerond. Voor zaken die eenmaal begonnen zijn heeft opzegging van het lidmaatschap geen gevolgen meer.

Ruto is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid om zijn rol in het verkiezingsgeweld dat eind 2007 en begin 2008 aan zeker 1100 Kenianen het leven kostte. De president van Kenia, Uhuru Kenyatta, is ook aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Zijn zaak staat voor 10 november op de rol.

Keniaanse regering voerde campagne tegen Strafhof

Ruto en Kenyatta waren tijdens de onlusten van 2007 en 2008 politieke rivalen. Kenyatta, lid van de Kikuyu-stam, was een belangrijke steunpilaar van toenmalig president Mwai Kibaki, terwijl Ruto zich in het kamp van de Kalenjin-stam bevond. Pikant genoeg sloten Kenyatta en Ruto een electoraal verbond en wonnen ze de presidentsverkiezingen van begin dit jaar, tot ongenoegen van de VS en Europa, die in Kenia een belangrijke bondgenoot in oost-Afrika zien.

Sinds de toenmalige hoofdaanklager van het Strafhof, Luis Moreno Ocampo, eind 2010 Kenyatta en Ruto aanklaagde om hun rol in het verkiezingsgeweld probeerden beide Keniase politici uit de handen van het Strafhof te blijven. Ze werkten officieel mee met het Strafhof, maar tegelijkertijd doen ze er alles aan om de procesvoering onmogelijk te maken. Met als voorlopig hoogtepunt de motie van het parlement tegen het Hof, vermoedelijk op verzoek van Kenyatta en Ruto ingediend.

Aan de stemming over de motie in het parlement ging een lange campagne van Kenyatta en Ruto vooraf. Ze gingen op tournee in hun stamgebieden en organiseerden gebedsbijeenkomsten waarin de rechtsgang van het Strafhof werd afgeschilderd als een aanval op hun stammen. Sinds Kenyatta en Ruto aan de macht zijn, schilderen hun aanhangers het Strafhof af als een imperialistisch complot van westerse landen.

    • Pim van den Dool