SNS Property Finance heeft koper voor ‘La Ciguena’

Hoofdkantoor SNS in Utrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout

SNS Property Finance heeft een koper weten te vinden voor het vastgoedproject La Ciguena in Zuid-Spanje. De vastgoedtak van bank en verzekeraar SNS Reaal heeft het project volgens bronnen gisteren voor rond de 5 miljoen euro weten te verkopen aan een aantal projectontwikkelaars uit Nijmegen.

Met de verkoop is SNS weer verlost van een van de mislukte projecten die de bank en verzekeraar de afgelopen jaren in de problemen heeft gebracht. SNS Reaal werd afgelopen februari genationaliseerd door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën omdat het niet langer de verliezen bij de vastgoedtak kon dragen.

SNS eigenaar door faillissement Cees Priem

La Ciguena, het ooievaarsnest, in Zuid-Spanje was een project van de ontwikkelaar Cees Priem. Hij klopte in 2004 bij Bouwfonds Property Finance aan voor een lening om het project te kunnen ontwikkelen. Hij kreeg uiteindelijk bijna 60 miljoen euro om het woon- zorgcomplex te ontwikkelen, waar ouderen in villa’s en appartementen hun oude dag konden doorbrengen. In december 2007 ging het bedrijf van Priem failliet. Hij kon de lening niet terugbetalen. Door het faillissement werd SNS Property Finance eigenaar van de meeste appartementen en villa’s in Zuid-Spanje.

Door verkoop geen ‘additionele verliezen’

Sindsdien heeft SNS geprobeerd om woningen op het park te verkopen, om zoveel mogelijk geld terug te halen. Hoeveel SNS in totaal op het project verloren heeft, is onduidelijk. Het project beslaat circa 44.000 vierkante meter grond, waarop rond de 243 woningen en appartementen staan. De afgelopen jaren heeft SNS al veel verliezen genomen op het project. Met de verkoop nu lijdt SNS geen “additionele verliezen”, laat het bedrijf weten. Kopers van het project zijn het bedrijf Haystack Corporation en Orange Avenue, uit Nijmegen van de ondernemers Ron Lubbers, Raf Terwindt en Han Lampe.

La Ciguena was een van de projecten die SNS de afgelopen jaren heeft laten onderzoeken door forensische onderzoekers wegens vermoedens van fraude. Uit die onderzoeken bleek dat er in veel projecten sprake was van mogelijke fraude. Geld dat SNS in de projecten stak werd door ontwikkelaars in sommige gevallen gebruikt voor het aflossen van andere leningen of de aankoop van persoonlijke spullen.

Update 19 september, 9.41 uur: In het bovenstaande bericht staat dat SNS eigenaar werd van La Ciguena na het faillissement van ontwikkelaar Cees Priem. Dat is niet correct. SNS nam het project in oktober 2010 over. De bedrijven van Priem gingen in december 2010 failliet.

    • Tom Kreling en Esther Rosenberg