Roze knoflook in de Gerard Doustraat

Lopend over de Amsterdamse Albert Cuyp-markt vleugt daar ineens knoflookdoeft de neusgaten binnen. Staat dus op de hoek van de Gerard Doustraat een geheel in roze gehulde man knoflooksoep uit te delen. „Garlic-pride!”, denk je meteen. En: „veel gekker moet het niet worden”. Maar het gaat Carlo van Lamsweerde, want die was het, alleen om

Lopend over de Amsterdamse Albert Cuyp-markt vleugt daar ineens knoflookdoeft de neusgaten binnen. Staat dus op de hoek van de Gerard Doustraat een geheel in roze gehulde man knoflooksoep uit te delen. „Garlic-pride!”, denk je meteen. En: „veel gekker moet het niet worden”.

Maar het gaat Carlo van Lamsweerde, want die was het, alleen om het promoten van het type knoflook waarin hij handelt. Die is roze – alleen aan de buitenkant. En het is er nu seizoen voor.

Kookboekwinkel De Sperwer om de hoek daar, blijkt omgetoverd tot tempel van deze roze knoflook. Van Lamsweerde heeft een aardig verhaal bij zijn knoflook. Over het knoflookfestival in Lautrec, een dorpje in de Tarn, en dat hij drager is van de Ereteen – of zoiets – van die gemeente.

Ik krijg een ferme bol mee. De wiggen die vanonder de roze vliezen tevoorschijn komen, zijn in ieder geval vleziger en verser dan het onaangename Chinese spul uit de supermarkt.

Een Franse klassieker die meteen te binnen schiet bij ‘knoflook’ is de boerenbraadkip met veertig tenen knoflook, uit de oven. Er zijn talloze varianten van dit gerecht en dat betekent ook dat er eigenlijk niets mis kan gaan. En het hoéft natuurlijk geen roze knoflook te zijn, met andere goede knoflook kom je natuurlijk ook een eind. Zoals Van Lamsweerde zei: „Ik geloof dat er wel zeshonderd soorten knoflook zijn”.

Zet de oven op 200 graden. Pel de sjalotjes en de knoflooktenen. Maak de schoongemaakte kip van binnen en van buiten vettig met olijfolie en bestrooi dan met goed wat zout en peper. Duw twee citroenparten in de buikholte, evenals de laurier. Hak de kruiden fijn en verdeel die evenredig over de kip.

Bruin de kip aan in wat olie en leg deze in een diepte ovenschaal, met braadsap. Leg de hele knoflooktenen en de doormidden gesneden sjalotjes rondom de kip. Giet het glas witte wijn erbij en zet de schaal nu afgesloten in de voorverwarmde oven. Laat nu anderhalf uur garen – check even op gaarheid door bij de botten in het vlees te prikken.

Boerenkip met knoflook

1 goeie kip, 40 knoflooktenen

10 sjalotjes, citroen

takjes oregano, rozemarijn

tijm, pluk salieblaadjes

paar laurierbladeren

1 glas witte wijn, olijfolie

zout, peper

    • Menno Steketee