Retro Game Experience

Vlakbij Lake Winnipesaukee, wie kent het niet, ligt Fun-spot. Volgens het Guinness Recordboek de grootste arcadehal ter wereld. Het is een onwaarschijnlijke locatie. Diep in het ruige New Hampshire aan de oostkust van de VS ligt het mekka voor de liefhebbers van oude games.

Het is dik twee uur rijden vanuit Boston, maar het is de rit meer dan waard. Funspot is een typisch geval van vergane glorie. Het past bij de huidige staat van de VS: de noodzaak om te investeren in basale infrastructuur is afwezig. Maar ach, wat maakt het uit. Voor een paar dollar kun je je te buiten gaan aan alle grote arcadegames denkbaar. Breakout, Pac-Man, Donkey Kong, Paperboy... In originele staat. Dus met flikkerende schermen en afgeragde knoppen. Alle kasten op een dag spelen is onmogelijk. Geloof me, ik heb mijn best gedaan.

Ik ben te jong voor nostalgische gevoelens bij al die klassiekers. Waarom toch zo enthousiast? Het zijn gewoon nog steeds kneitergoede spellen.

Het is alweer een paar jaar terug dat ik Funspot bezocht. Nog steeds heb ik om de paar maanden zin om terug te gaan. Een bezoek volgend jaar staat al in de agenda.

Wat ook al weken in mijn agenda staat is de Retro Game Experience. Aankomend weekend staat het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum geheel in teken van klassieke games. Vijftig arcadekasten zijn onbeperkt te spelen. Scheelt weer een vlucht naar de VS.