UWV krijgt Nederlandse koks moeilijk achter de wok

Met acht man probeert uitkeringsinstantie UWV werkloze Nederlandse koks in Chinese keukens aan de slag te krijgen, maar een Hollander achter de wok blijkt moeilijk te realiseren.

Begin dit jaar werd het ‘Project Aziatische Horeca’ opgetuigd. De inspaninningen leverden slechts vijftien matches op, meldt het UWV. Volgens de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) staat er van die vijftien nog maar één in de keuken. De rest haakte af. Hoeveel het project kost, weet het UWV niet.

Het werk is er: Chinese restaurants komen een paar honderd koks tekort. Het UWV heeft vierhonderd werkloze geschikte Nederlandse koks in de aanbieding.

„Teleurstellend”, noemt Liesbeth van Amersfoort van het UWV het resultaat. Het UWV ziet „scepsis” bij werkgevers. Ze klagen over het niveau. De koks missen kennis en kunde om „zomaar” in een Chinese keuken te werken, zegt directeur Liping Lin van de VCHO.

Het liefst halen Chinese restaurants (bijna 2.000) koks uit China. Vorig jaar nog 843. Maar het UWV wil deze nu geen ‘tewerkstellingsvergunning’ meer geven. Er zijn immers genoeg Nederlandse koks.

Restauranteigenaar Yukha Tang uit Almere probeerde het, met twee koks zelfs. Ze zijn alweer vertrokken. „De eerste was na drie dagen weg”, vertelt ze. Want hoewel Tang de recepten had vertaald, wilde de kok toch niet werken in een keuken waar alleen Chinees werd gesproken. De tweede hield het drie maanden uit.

    • Teri van der Heijden