Republikeinse leider tegen Syrië-resolutie - ‘meerderheid lijkt uitgesloten’

Het ziet er slecht uit voor Obama. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat hij tegen de resolutie voor een militaire interventie in Syrië zal gaan stemmen. Dat meldt persbureau Reuters.

Onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Met de tegenstem van McConnell lijkt het uitgesloten dat er nog voldoende steun (60 van 100 stemmen) in Senaat is voor Obama’s plan. #Syrië

De Democratische fractieleider in de Senaat, Harry Reid, haalde gisteren een stemming over Syrië, die woensdag gepland stond, van de agenda. Een resolutie heeft zestig van de honderd stemmen nodig, en die krijgt hij ondanks een Democratische meerderheid nu niet. De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft wel al voor gestemd, hoewel de meerderheid krap was. Het Huis van Afgevaardigden stemt na de Senaat. Ondertussen blijft de Amerikaanse bevolking in overgrote meerderheid tegen.

‘Het ziet er slecht uit voor Obama’

Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad:

“Een militaire aanval op Syrië, als die er al komt, is dus op de lange baan geschoven. Geen steun van het Congres, de bevolking of de wereld – het ziet er slecht uit voor Obama. Op dezelfde persconferentie waar Kerry de wereld verraste met zijn voorstel, vergrootte hij de verwarring ook nog door te zeggen dat een eventuele Amerikaanse aanval “ongelooflijk klein” zou zijn.

“Wat Obama nu rest, is tijd. De komende dagen zal de president zijn best doen het Congres alsnog over te halen met een interventie in te stemmen. Tegelijk zal hij internationaal de wil uitspreken om een diplomatieke oplossing te vinden. De president nodigde gisteravond een groep senatoren bij hem thuis uit voor informele gesprekken. Maar hij gaf in zijn interview met NBC gisteren toe: “Ik kan niet zeggen dat ik er alle vertrouwen in heb.”

Ondertussen werkt een groep Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat aan een voorstel voor een VN-ultimatum voor Syrië. Dat zeggen enkele van hun ingewijde medewerkers tegen persbureau AP. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou Syrië moeten verplichten op korte termijn zijn chemische wapens over te dragen. Geeft de Syrische regering aan die eis geen gehoor, dan mogen de Verenigde Staten overgaan tot een militaire strafexpeditie.

‘Obama wil met Syrië-plan Rusland naar VN’

Obama is bereid het Russische Syrië-voorstel te bespreken in de Veiligheidsraad. Dat zegt een van Obama’s naaste medewerkers. Rusland wist de regering van de Syrische president Assad gisteren zover te krijgen dat zij instemt met internationaal toezicht op en de ontmanteling van haar arsenaal aan chemische wapens. Obama noemde het Russische plan afgelopen nacht een mogelijke doorbraak, die kan voorkomen dat het van militair ingrijpen in Syrië komt. Vandaag besprak Obama het Russische voorstel met de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron.

Frankrijk bezig met resolutie in Veiligheidsraad

Frankrijk bereidt intussen een resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor die Syrië vraagt openheid te geven over zijn chemische wapens. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius kondigde vanochtend aan later vandaag een resolutie in te dienen die Syrië oproept zijn chemische wapens onder internationale controle te laten plaatsen en te laten vernietigen. Als het regime van de Syrische president Assad geen gehoor geeft aan de resolutie, dreigen “extreem serieuze” gevolgen, aldus Fabius. Frankrijk komt met een resolutie onder artikel 7 van het VN-handvest, dat militair ingrijpen mogelijk zou maken.

Vannacht om drie uur Nederlandse tijd spreekt Obama het Amerikaanse volk toe.

Lees ook: Hoe één opmerking van Kerry tot een diplomatieke Syrië-soap uitgroeide