Racen op kosten van de bv

Een groot liefhebber van autoraces is samen met zijn moeder eigenaar van een bv. Als directeur-grootaandeelhouder koopt hij op naam van de bv een BMW M3, waarmee hij regelmatig naar het racecircuit rijdt om het door hem gesponsorde team te volgen. Soms stapt hij zelf als coureur in de auto. De meer dan 500 kilometer die hij elk jaar naar races en andere autosportevenementen rijdt, voert hij op als zakelijke kilometers.

De inspecteur die bij een boekenonderzoek op de rittenregistratie stuit, merkt deze ritjes aan als privégebruik. De bezoeken aan het circuit zijn volgens hem puur hobbyisme en hebben niets met de zakelijke belangen van de onderneming te maken.

In de rechtszaal voert de directeur aan dat hij alleen maar naar de races gaat omdat zijn bedrijf een aantal auto’s sponsort. Hij wil er netwerken en klanten werven. Dat hij ook autoraces in het buitenland bezoekt, terwijl zijn bedrijf alleen de regio Den Haag bedient, pleit alleen niet in zijn voordeel. Hij krijgt in twee instanties ongelijk.

Zowel de Haagse rechtbank als het hof vindt het privékarakter van de autoritten „volstrekt overheersend”. De sponsoring houdt volgens hen niet meer in dan de vermelding van de bedrijfsnaam op de auto’s. De man nodigt wel relaties uit, maar het soort bedrijven dat op de lijst van genodigden staat, geeft volgens het hof het bijwonen van de races nu niet bepaald een zakelijk karakter. De bv van de raceliefhebber moet alsnog de bijtelling voor het privégebruik van de BMW M3 betalen.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl