Poetin: VS moeten afzien van geweld - Veiligheidsraad vanavond bijeen

De Syrische stad Saraqib ten zuidwesten van Aleppo, ligt in puin. Foto AFP / Giovanni Diffidenti

Het Russische voorstel om de chemische wapenvoorraad van het Syrische regime onder internationaal toezicht te plaatsen, werkt alleen als de Verenigde Staten afzien van geweld. Dat meldt Poetin vanavond.

De VN-Veiligheidsraad zal vanavond om 22.00 uur Nederlandse tijd een spoedberaad achter gesloten deuren houden over een resolutie die Syrië verplicht zijn chemische wapens over te dragen, meldt Reuters.

Rusland wist de regering van de Syrische president Assad zover te krijgen dat zij instemt met internationaal toezicht op en de ontmanteling van haar arsenaal aan chemische wapens. Ook willen de Russen Syrië vragen de wapens te vernietigen. Obama noemde het Russische plan afgelopen nacht een mogelijke doorbraak, die kan voorkomen dat het van militair ingrijpen in Syrië komt. Vandaag besprak Obama het Russische voorstel met de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron.

Het is voor Rusland onacceptabel als in een VN-resolutie het Syrische regime verantwoordelijk wordt gehouden voor het gebruik van chemische wapens. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vandaag tegen zijn Franse ambtsgenoot. Rusland voelt niets voor een bindende VN-resolutie waarbij het naleven ervan desnoods met geweld mag worden afgedwongen.

Frankrijk: Syrië dwingen tot ontwapening

Frankrijk heeft aangekondigd een ontwerpresolutie in te dienen die de regering in Damascus op straffe van een militaire aanval tot de openlijke ontwapening dwingt. De Amerikaanse en de Britse regering hebben laten weten nauw samen te werken met de Fransen. Volgens het Witte Huis overlegt het drietal ook met Rusland en China ‘om de levensvatbaarheid van het Russische voorstel serieus te onderzoeken’. Cameron noemde het plan van Moskou ‘een serieus aanbod’.

Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS hebben als permanent lid vetorecht in de Veiligheidsraad. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering, en China blokkeerden tot dusver militair optreden tegen Damascus.

Timmermans: opstelling Syrië bemoedigend

Dat Syrië bereid is om zijn arsenaal aan chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen en de wapens vervolgens te ontmantelen, is een ‘bemoedigende stap’. Maar Syrië moet er wel echt werk van maken, liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans eerder vandaag weten.

Via zijn woordvoerder meldt Timmermans:

“Het is een bemoedigende stap dat Syrië akkoord lijkt te gaan met het onder inspectie brengen van zijn arsenaal chemische wapens, mits dit concrete opvolging krijgt. Boter bij de vis dus.”

Syrië moet “onverwijld” het verdrag voor chemische wapens omarmen en onverwijld inspecties toestaan.

De handreiking van Syrië ontslaat de Veiligheidsraad verder niet van de verplichting om een oordeel uit te spreken over het vermoedelijke gebruik van gifgas. De inzet van chemische wapens kan namelijk niet zonder consequenties blijven, aldus Timmermans.

    • Marije Willems